Menapoz sonrası sağlığın korunmasında ve kaliteli bir hayat sürdürülmesinde doğal ve dengeli beslenmenin önemli rol oynadığını kaydeden Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ezgi Aydın, özellikle menapozdan sonra kadınların aşırı yağ ve tuz tüketimini azaltmasını tavsiye ederek şu ifadeleri kullandı;

"Menapoz, kadınlarda doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu 48 ile 55 yaş arasını kapsayan bir dönemdir. Halk arasında her ne kadar bu durum yanlış bir algı ile hastalık olarak görülse de bu durum hastalık değil kadın yaşamının bir evresidir. Ancak menapozda organizmada yaşanan değişiklikler sağlık sorunlarını tetikleyebilmektedir. Özellikle östrojen hormonunun azalmasına bağlı oluşabilecek şişmanlık, kemik dokusunda zayıflama, kalp ve damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına dikkat edilmelidir. Menapoz sonrası sağlığın korunmasında ve kaliteli bir hayat sürdürülmesinde beslenme önemli bir rol oynamaktadır. Bu dönemde kadınlarda oluşma riski yüksek olan şişmanlık, kalp damar hastalıkları ve osteoporoz gibi hastalıkların gelişimini önlemek için doğru, dengeli ve doğal beslenmenin önemi büyüktür. Bu nedenle menapoz döneminde kadınların et, yumurta ve kurubaklagil grubu, süt grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahıl grubu yiyecekleri gereksinimine uygun tüketmesi gerekir"

Otofobi (Monofobi) nedir? Yalnız kalma korkusu nasıl yenilir?
Otofobi (Monofobi) nedir? Yalnız kalma korkusu nasıl yenilir?
İçeriği Görüntüle

Menapoz belirtileri ve sağlıklı yaşam önerileri

Kadınlar genellikle 48-52 yaşları arasında menopoza girer. Adet kanamalarının 40 yaşından önce kalıcı olarak kesilmesine “erken menapoz” denir. Menapozun ilk bulguları adet kanamalarında düzensizliktir ve bu dönemde ateş basmaları gibi fiziksel ve psikolojik değişiklikler görülebilir. Ateş basmaları sık rastlanan bir şikayet olsa da sağlık için tehlike oluşturmaz. Sağlıklı bir menapoz dönemi için kadınların belirli aralıklarla hekim kontrolünde beslenmeleri ve hayatlarının her evresinde egzersize önem vermeleri tavsiye edilir.

Kaynak: İHA