Medicana International İzmir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İstemihan Tengiz, kahvaltıda sık tüketilen bazı gıdaların uzun vadede kalp-damar sağlığını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.
Tuz, yağ ve şeker kalp hastalıklarını tetikliyor
Prof. Tengiz, yüksek tuzlu gıdaların hipertansiyon ve kalp yetmezliğini, trans yağ içeren margarin ve işlenmiş ürünlerin ise damar sertliğini tetiklediğini belirtti. Ayrıca yüksek şekerli besinlerin kolesterolü artırarak damar sağlığına zarar verdiğini, diyabet komplikasyonlarını hızlandırdığını aktardı.
Zeytin masum değil
Sağlıklı bir besin olarak görülen zeytinin yüksek tuz içeriği nedeniyle dikkatli tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Tengiz, sucuk, salam gibi işlenmiş gıdaların da içerdiği katkı maddeleri ve tuz nedeniyle risk taşıdığını söyledi. Margarinin yanı sıra tereyağı ve kaymağın da ölçülü tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Yeşil gıdalar öne çıkmalı
Sağlıklı bir kahvaltı için glisemik indeksi düşük, protein ağırlıklı ve liften zengin besinlerin tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Tengiz, "Yumurta beyazı serbest ama sarısı kısıtlı olmalı. Tere, roka gibi yeşil gıdaların kahvaltıda baskın olması tavsiye edilebilir" dedi.
Prof. Tengiz, işlenmemiş, düşük tuz ve düşük yağ içerikli taze gıdaların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sağlıksız gıdaların tüketim sıklığının da riski artırdığını hatırlatarak, "Her gün tüketmekle ayda bir tüketmek aynı etkiyi yaratmaz. Sıklık arttıkça risk de lineer şekilde artar" ifadelerini kullandı.





