Konya’nın yöresel mutfağında uzun yıllardır kendine önemli bir yer edinen Konya Etli Yaprak Sarması, hem geleneksel pişirme yöntemi hem de zengin iç harcıyla iftar sofralarına adeta bir lezzet şöleni sunuyor. Coğrafi işaret tesciliyle korunmaya alınan bu eşsiz yemek, Konya'nın mutfağını keşfetmek isteyenler için olmazsa olmaz bir lezzet. Taze asma yaprakları ve iç harcının birleşimiyle ortaya çıkan bu lezzet, sofralarda damakları şenlendiriyor. İşte Konya Etli Yaprak Sarması’nın tarifi ve geleneksel pişirme yöntemi:
Malzemeler:
- 500 gr taze ya da salamura asma yaprağı
- 1,5 çay bardağı ince bulgur (düğü)
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 kg yağlı kıyma (dana döş veya koyun ile karışık)
- 2 adet domates (ince doğranmış)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı et suyu (400 ml)
- 1 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
Hazırlanışı:
İç harcının hazırlanması
Kıyma, çok ince doğranmış soğan, ince bulgur (düğü), pirinç, tuz, karabiber, doğranmış domates ve ½ çay bardağı su iyice yoğrulur. Bu karışım, sarmaların iç harcını oluşturacaktır.
Yaprakların hazırlanması
Taze asma yaprakları, kaynar suda yaklaşık 3 dakika kadar haşlanır ve ardından süzülür. Salamura yaprak kullanılacaksa, bir gece önceden soğuk suya koyulup, 4-5 kez suyu değiştirilerek tuzu çıkarılır. Yaprakların sapları kesildikten sonra iç harç eklenir ve her bir yaprak, serçe parmağı büyüklüğünde sıkıca sarılır.
Pişirilmesi
Çelik ya da döküm tencerenin dibine bir sıra boş yaprak serilir, üzerine sarmalar dizilir. Et suyu, limon suyu ve tereyağı ilave edilir. Sarmaların açılmaması için üzerine bir tabak konur ve tencere kapağı kapatılır. İlk olarak yüksek ateşte kaynamaya bırakılır, ardından ateş kısılır ve yaklaşık 35-40 dakika pişirilir. Sarmalar, 15 dakika kadar tencere içinde demlenmeye bırakılır.
Konya Etli Yaprak Sarması'nın lezzet sırları:
Konya Etli Yaprak Sarması, hem geleneksel pişirme yöntemiyle hem de iç harcının zenginliğiyle öne çıkıyor. Konya'da genellikle iftar sofralarında tercih edilen bu yemek, sadece damakları değil, gözleri de şenlendiriyor. Yaprakların lezzetini ve etin aromasını en iyi şekilde ortaya çıkaran pişirme tekniği, bu yemeği her zaman özel kılıyor.