Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi Gülcan Demir’in yürütücülüğünü yaptığı, Prof. Dr. Gülnur Sevin’in danışmanlığını üstlendiği “Ostolün Akut Respiratuar Distres Sendromundaki Yararlı Etkilerinin ve TRPV4 Kanalı ile İlişkisinin Araştırılması” isimli proje, TÜBİTAK 1002-B Acil Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje, mekanik ventilasyon uygulamasına bağlı akciğer hasarını önlemeyi hedefliyor.

“Mekanik ventilasyona bağlı akciğer hasarı önlenebilecek”

COVID-19 pandemisi sürecinde mekanik ventilasyonun sıkça gündeme geldiğini belirten Gülcan Demir, ventilatör indüklü akciğer hasarının (VILI) hastaların iyileşme sürecini zorlaştırdığını vurguladı. Çalışmalarında ostol adlı bileşiğin, akciğer hasarına neden olan inflamatuvar süreçlerdeki rolünü araştıracaklarını belirten Demir, şu bilgileri paylaştı:

"Ventilatör indüklü akciğer hasarı, sepsis, KOAH ve kardiyojenik pulmoner ödem gibi hastalıklarda sık görülen bir komplikasyondur. Bu TÜBİTAK projesinde ostol’ün hem in vitro hem de in vivo etkilerini araştırarak, mekanik ventilasyona bağlı akciğer hasarını azaltmada potansiyel bir tedavi seçeneği olup olmadığını belirlemeyi amaçlıyoruz. Çalışmanın sonuçları, bu bileşiğin klinik kullanımı için yeni çalışmaların önünü açabilir.”

Seferihisar Tohum Takas Şenliği’ne hazırlanıyor Seferihisar Tohum Takas Şenliği’ne hazırlanıyor

Rektör Budak’tan destek mesajı

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Gülnur Sevin ve ekibini makamında ağırlayarak başarılarını tebrik etti. Budak, “Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi akademisyenleri sağlık alanında bilime katkı sunmaya devam ediyor. Mekanik ventilasyonla ilgili önemli bir proje geliştiren Prof. Dr. Gülnur Sevin ve ekibini kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Almanya’da akademik iş birliği

YÖK 100/2000 bursiyeri olan Gülcan Demir, tez çalışmalarının bir bölümünü Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında Almanya’da sürdürecek. Demir, Şubat-Haziran 2025 tarihleri arasında Ulm Üniversitesi’nde Prof. Dr. Borna Relja’nın laboratuvarında translasyonel ve deneysel travma araştırmaları üzerine çalışmalar gerçekleştirecek.

Kaynak: Bülten