Ege Bölgesi'nde kuraklığa dayanıklı tarımı desteklemek amacıyla geliştirilen ilk tescilli liflik keten çeşitleri olan “Efe35” ve “Cemre35”, İzmir’in Menemen ve Tire ilçelerinde çiçek açtı. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Döngü Kooperatifi ortaklığında yürütülen proje kapsamında geliştirilen bu çeşitler, bölge tarımı için umut verici bir alternatif olarak öne çıkıyor.
Ege’de bir ilk: Liflik keten tescillendi
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Ulusal Tohum Gen Bankası’nda bulunan yerli keten genotiplerinden yola çıkarak beş yıllık ıslah çalışmaları sonucunda, bölgenin iklim ve toprak yapısına uygun iki yeni liflik keten çeşidi geliştirdi. Tescillenen “Efe35” ve “Cemre35” isimli keten çeşitleri, Ege Bölgesi’nde ilk olma özelliği taşıyor.
Sulama gerektirmiyor, maliyet yok
Enstitü Yağlı Tohumlar Şube Şefi Ayşegül Altunok Memiş, keten çeşitlerinin sulama ihtiyacı olmadığını, kışlık ekimle birlikte tamamen yağışla gelişebildiğini belirtti. Ortalama dekara 150-180 kg lif verimi elde edilebildiğini ifade eden Memiş, “Bu ürün hem lif hem de tohum verebiliyor. Üretici için düşük maliyetli, alternatif bir ürün” dedi.
Mayıs ortasında hasat yapılacak
Enstitü arazisinde 14 dekarlık alanda ekimi yapılan çeşitlerin 15 Mayıs itibarıyla hasat edilmesi planlanıyor. Döngü Kooperatifi’ne devredilecek üretim hakları ile çiftçilerin tescilli tohumlara erişimi sağlanacak.
Ketenin potansiyeli büyük
Döngü Kooperatifi Başkanı Zeynep Derece, keten lifinin Türkiye'de iplik ve tekstil sanayisi için büyük bir ithalat kalemi olduğunu vurguladı. Dünyada pamuk yerine ketenin daha fazla tercih edilmeye başladığını belirten Derece, “Keten, özellikle otomotivde kullanılan kompozit sanayisi için geleceğin malzemesi olarak öne çıkıyor. Hem hafif, hem dayanıklı hem de çevreci” dedi.
Kadın emeği ön planda
Kooperatifin özellikle Tire Kahrat Mahallesi'nde kadınlarla birlikte yürüttüğü çalışmalara da dikkat çeken Zeynep Derece, “Kadınların bu süreçte hem üretime hem de tasarıma dahil olması, bölgesel kalkınma için büyük önem taşıyor. Keten ipliğinden takı tasarımı yapan, ekmeğe katıp fonksiyonel hale getiren kadınlarımız var” diye konuştu.