Afetlere hazırlık için büyük hamle! Afetlere hazırlık için büyük hamle!

XX. yüzyılda, Yahudilerin Kemeraltı dışında yerleşim kurmalarıyla Alaybey’de yaptırılan bu havra, sefared havralarından farklı olarak İtalyan etkisiyle kilise planlı inşa edilmiştir.

Havranın tevyası çift olup, kal duvarında tora dolabıyla bütünleşerek bir yarı açık mekân oluşturur. Yerden iki basamak yükseltilmiş bir platform üzerinde yer alan tevya, yapının özgün özelliklerinden biridir. Havranın iç mekânı, bölme sütunları olmadan bir bütün olarak düşünülmüştür. Tavan, süslemesiz ve düz olup, ahşap rabıtalarla kaplanmıştır. İç mekân, sade ve bezemesiz olup, ışıklıdır.

Yapı, yığma taşla inşa edilmiştir ve tavan döşemeleri ahşap malzemeyle yapılmıştır. Çatısı ise ahşap konstrüksiyona sahiptir. Zemin kaplaması ise karo mozaiktir. Sinagog, güzel bir avlunun içinde yer almaktadır. Avlu duvarları, Kemeraltı'ndaki havralarda olduğu gibi yüksek ve masif değil, göz hizasının altından geçen taş duvarlardan oluşmaktadır.

Günümüzde, Karşıyaka Belediyesi tarafından konservatuar olarak işlevlendirilen bu yapının ibadet yapılan ana mekânı dışında kalan alanlarda birtakım eklemeler yapılmıştır. Ana mekân, müzik eğitimi verilen ve konserlerin yapıldığı salon olarak kullanılmaktadır. Tevyanın platformu ise sahne olarak kullanılmaktadır. Yapının girişine ilave edilen alçak bir yapı ile ıslak hacimler çözülmüştür. Ana mekânda herhangi bir değişiklik yapılmadığı için, havranın plan şeması, oturma sıraları, tevyası, tora dolabı ve mekân içindeki süslemeler özgün olarak korunmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi