Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Emzirme Hemşiresi Kübra Nur Çakar, 1-7 Ağustos Emzirme Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, anne sütünün yalnızca bebekler için değil, anneler ve çevre için de çok yönlü faydalar sunduğunu söyledi.
Anneye sağlık, bebeğe güçlü bağışıklık
Anne sütünün bebeklerin tüm besin ihtiyacını karşıladığını ve bağışıklığı güçlendirdiğini hatırlatan Çakar, “Emzirme; annenin doğum sonrası toparlanmasına yardımcı olur, meme ve yumurtalık kanseri riskini azaltır ve annenin sağlıklı kilosuna dönmesini destekler. Ayrıca anne ile bebek arasında güçlü bir bağ kurulmasına katkı sağlar” dedi.
Sürdürülebilir ve çevre dostu bir beslenme yöntemi
Anne sütünün çevresel açıdan da önemli olduğuna değinen Çakar, “Anne sütü, paketleme, taşıma ve atık yönetimi gerektirmez. Hazır mamalara kıyasla karbon ayak izini neredeyse sıfıra indirir. Emzirme, yalnızca sağlıklı nesiller için değil, sürdürülebilir bir gelecek için de en doğru tercih” ifadelerini kullandı.
Saklama koşullarına dikkat edilmeli
Anne sütü saklanırken dikkat edilmesi gereken noktaları da paylaşan Çakar, “Süt oda sıcaklığında 4 saat, buzdolabında 4 gün ve derin dondurucuda 6 ay güvenle saklanabilir. Saklanan sütlerin üzerine tarih ve saat yazılmalı” uyarısında bulundu.