Yaprak sarması, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Yunan aşçılarının, bu lezzeti mükemmel kılmak için geliştirdiği yöntem ise sarmaların kararmasını engelliyor ve dağılmasını önlüyor. Taze asma yaprağı kullanımı ve limon suyu gibi püf noktaları, sarmayı kusursuz hale getiriyor.

Yaprak sarması kararmasın diye limon suyu

Yunan aşçılarının en önemli sırrı, sarmaların renginin korunması için limon suyunun kullanılması. Limon suyu, yaprakların rengini muhafaza ederken kararmasını engelliyor. Ayrıca, yapraklar kaynatıldıktan sonra soğuk suya alınarak şoklanıyor. Bu yöntem, yaprakların renginin daha canlı kalmasını sağlıyor.

Türkiye'nin ithal ettiği midye filesini üretti, şimdi İspanya'ya satıyor Türkiye'nin ithal ettiği midye filesini üretti, şimdi İspanya'ya satıyor

Tencerenin dibine bağ yaprağı serin

Yaprak sarması pişirilmeden önce, tencerenin dibine kullanılmayan damarlı yapraklar seriliyor. Bu, sarmaların dağılmaması için önemli bir adım. Ek olarak, domates kabuğu veya halka soğan dilimleriyle lezzet arttırılabiliyor. Yaprak sarması pişerken, üzerine zeytinyağı gezdiriliyor ve sıcak su ekleniyor.


Zeytinyağlı yaprak sarması için gerekli malzemeler:

  • Salamura bağ yaprağı
  • Zeytinyağı
  • İç harcı için: 2 su bardağı pirinç, 1 su bardağı sıcak su, 2-3 adet soğan, 1 yemek kaşığı salça, tuz, karabiber, nane, pul biber
  • Üzeri için: Limon dilimleri

İç harcı hazırlamak için soğanları doğrayıp zeytinyağında pembeleştiriyoruz. Ardından pirinci ekleyip kavuruyoruz. Salçayı ve baharatları ilave ettikten sonra sıcak suyu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Pirinçler suyunu çekince ocaktan alıyoruz. Yaprakları kaynar suya 5 dakika atıp, soğuk suya alarak şokluyoruz. Ardından, sarmayı dizmeye başlıyoruz. Yaprağın parlak kısmı alta gelecek şekilde tepsinin içine yerleştiriyoruz. Harçtan bir tatlı kaşığı koyup sarmaya başlıyoruz. Sardıktan sonra, tencereye dizip üzerine zeytinyağı gezdiriyor ve tuz ekliyoruz. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip, üzerine 3-4 dilim limon koyuyoruz. Porselen bir tabakla üzerini kapatıp, 30-35 dakika pişiriyoruz. Piştikten sonra dinlendirip, yoğurtla servis edebilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi