İngiltere'nin önde gelen müzayede evi Christie’s, "Artırılmış Zeka" başlıklı yapay zeka sanat sergisiyle dikkatleri üzerine çekti. Ancak müzayede, birçok sanatçıdan gelen fikri hırsızlık suçlamalarıyla sarsıldı. Binlerce sanatçı, burada yer alan eserlerin, kendi izinleri alınmadan, yapay zeka modelleriyle oluşturulduğunu ve bunun telif haklarını ihlal ettiğini iddia ediyor. Suçlamalara karşılık, Christie’s yetkilileri ise yapay zekanın sanatla daha yakın ilişkiler kurması gerektiğini savunuyor.

Grammy ödüllü sanatçı gitarist Türkiye'ye geliyor Grammy ödüllü sanatçı gitarist Türkiye'ye geliyor

Sanatçılar ve Christie’s arasındaki gerilim

20 Şubat’ta düzenlenecek müzayedede, yapay zeka ile üretilen eserlerin, gerçek sanatçıların çalışmalarından izinsiz yararlandığı öne sürülüyor. Aralarında ünlü sanatçılar Karla Ortiz ve Kelly McKernan’ın bulunduğu 3.500'den fazla sanatçı, Christie’s’e mektup göndererek serginin iptal edilmesini talep etti. Sanatçılar, yapay zeka modellerinin ticari amaca hizmet ettiğini ve yaratıcı emeği göz ardı ettiğini savunuyor.

Yapay Zeka Sanatın Geleceği

Yapay zeka sanatın geleceği

Christie’s yetkilileri, sanatçıların kullandığı yapay zeka modellerinin çoğunlukla kendi çalışmalarını besleyen veri setlerine dayandığını belirtti. Dijital sanat yöneticisi Nicole Sales Giles, yapay zekanın sanatla bağlantısının giderek daha önemli hale geldiğini ve "Artırılmış Zeka" müzayedesinin bu bağlamda kritik bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. Ancak sanatçılar, bu tür projelerin ticari odaklılığını ve etik sorunları gündeme getiriyor.

Yapay Zeka Ile Yaratılan Sanat Ve Eleştiriler

Yapay zeka ile yaratılan sanat ve eleştiriler

Müzayedede AI sanatının öncülerinden Harold Cohen ve dijital sanatçı Refik Anadol’un eserleri de yer alacak. Anadol, eserlerini NASA’nın Mars Keşif Uydusu görselleriyle birleştirerek, yapay zeka yardımıyla yaratmıştır. Eleştiriler karşısında Refik Anadol, yapay zeka sanatını "yaratıcılığın bir uzantısı" olarak tanımlayarak, bu alandaki yenilikçi çalışmalarına devam edeceğini belirtti. Ancak birçok sanatçı, yapay zeka teknolojilerinin yaratıcı emeği hiçe sayarak ticarete dayalı bir sanat üretimine dönüştüğünü öne sürüyor.

Kaynak: Haber Merkezi