Son yıllarda özellikle sosyal medya platformlarında giderek yaygınlaşan carnivore diyeti hakkında uzmanlar uyarıyor. Acıbadem Adana Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, bu diyetin sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak, "Kısa vadede kilo kaybı yaşansa da, uzun vadede kalp-damar hastalıkları ve kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir" dedi.
Yalnızca et ürünlerine dayalı bir diyet
"Carnivore", kelime anlamı olarak “etobur” anlamına geliyor. Diyetisyen Gündüz’e göre bu diyet tamamen hayvansal gıdalara dayanıyor; sebzeler, meyveler, tahıllar, baklagiller ve tohumlar tamamen dışlanıyor. Diyetin temelinde ise kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta ve şarküteri ürünleri yer alıyor.
Bazı kaynaklarda "sıfır karbonhidrat diyeti" olarak da geçen bu beslenme modeli, sebze ve meyve gibi temel besin öğelerini barındırmamasıyla dikkat çekiyor.
“Bir tür ketojenik diyet ama daha radikal”
Carnivore diyetin bir çeşit ketojenik diyet olduğunu belirten Gündüz, bu tarz yüksek proteinli diyetlerin böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyebileceğini ve kalp damar sağlığını tehdit edebileceğini belirtti. “Diyetin yüksek oranda doymuş yağ içermesi LDL yani kötü kolesterolü artırır. Ayrıca osteoporoz ve böbrek taşı oluşum riskini de yükseltir” dedi.
En yaygın sorun: Kabızlık ve tiksinme hissi
İlk bakışta et ağırlıklı bir beslenmenin cazip gelebileceğini dile getiren Gündüz, yapılan araştırmalarda bu diyeti uygulayan bireylerin zamanla yemekten tiksinme ve ciddi kabızlık gibi sorunlar yaşadığını vurguladı.
“Sürdürülebilir değil, uzman desteği alınmalı”
Diyetisyen Gündüz, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ne kadar hızlı kilo verirseniz verin, sürdürülebilir olmayan bir diyetin uzun vadede vücuda verdiği zarar geri dönülemez olabilir. Sağlıklı beslenmek her zaman kolay olmayabilir ama kalıcı bir beslenme alışkanlığı kazanmak için mutlaka bir uzman desteği alınmalıdır."