SAĞLIK

Prof. Dr. Uğur Coşkun: Şekerli içecekler kolon kanserinde metastaz riskini artırıyor

Prof. Dr. Uğur Coşkun, şekerli içeceklerin kolon kanserinde metastaz riskini artırabileceğini belirterek, özellikle glukoz-fruktoz şurubu içeren ürünlerden uzak durulmasını önerdi.

Abone Ol

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, şekerli içeceklerin sadece obezite ve diyabet gibi kronik hastalıklara yol açmakla kalmayıp, kolon kanserinde metastaz riskini de artırabileceğini açıkladı.

Prof. Dr. Coşkun, yaptığı açıklamada, Nature Metabolism dergisinde yakın zamanda yayınlanan bir araştırmaya göre, şekerli içeceklerde bulunan glukoz-fruktoz şurubunun kolorektal kanser tümörlerinin karaciğere sıçrama riskini artırdığını belirtti.

“Glukoz-fruktoz şurubu kanser hücrelerinin hareketliliğini artırıyor”

Amerika Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi’nin çalışmasına değinen Coşkun, glukoz veya fruktozun tek başına önemli bir etkisi olmadığını, ancak bu iki şekeri birleştiren glukoz-fruktoz şurubunun kanser hücrelerinin hareketliliğini ve invazyon yeteneğini artırdığını aktardı. Şurup, Sorbitol Dehidrogenaz enzimi üzerinden glukoz metabolizmasını hızlandırarak metastazı destekliyor. Araştırmada enzimin inhibe edilmesiyle şurubun metastaz etkisinin yavaşladığı gözlemlendi.

Coşkun, “Bu çalışma, şekerli içeceklerin sadece kronik hastalık riskini değil, kolon kanserinde metastaz oluşturma riskini de artırabileceğine dair önemli bir uyarıdır. Ancak etkilerin kesin olarak doğrulanması için insanlarda klinik çalışmalar gerekmektedir” dedi.

İdeal kiloyu korumak ve sağlıklı beslenmek önemli

Prof. Dr. Coşkun, ideal kilonun korunmasının ve zararlı yiyeceklerden uzak durmanın hastalıklardan korunmada kritik olduğunu vurguladı. Glukoz-fruktoz şurubu içeren ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirten Coşkun, meyve, sebze ve lif açısından zengin beslenmenin kolon kanserinden korunmada önemli olduğunu ifade etti.