Purdue Üniversitesi Beslenme Bilimi Bölümü’nden uzmanların 22 çalışmayı inceleyerek yayımladığı analiz, düzenli mantar tüketiminin kalp krizi ve inme riskini azaltabileceğini gösteriyor. İncelemeye göre mantar, vücuttaki trigliserit seviyelerini düşürerek kardiyometabolik hastalık riskini azaltıyor.

Kan basıncında olumlu etkiler
Mantar tüketmeyi kendi tercihiyle yapan bireylerde diyastolik kan basıncının daha düşük olduğu belirlendi. Uzmanlar, yüksek trigliserit ve yüksek tansiyonun kalp damar hastalıklarıyla ilişkisine dikkat çekerek mantarın günlük beslenmeye eklenmesinin önemli bir koruyucu etki sağlayabileceğini vurguluyor.
Besin değerleriyle de dikkat çekiyor
Mantar; kalp ve beyin sağlığına katkı sağlayan B vitaminleri ile kemik gelişimini destekleyen D vitamini bakımından oldukça zengin. Mayo Clinic verilerine göre günde yalnızca iki orta boy mantar tüketmek kanser riskini %45’e kadar azaltabiliyor.

Portakal suyu da kalbe iyi geliyor
Molecular Nutrition & Food Research dergisinde yayımlanan bir başka çalışma ise portakal suyunun da kalp sağlığını desteklediğini ortaya koydu. İki ay boyunca günde iki bardak %100 portakal suyu içen katılımcıların bağışıklık hücrelerinde 1.705 gende değişim izlendi. Bulgular, portakal suyunun kan basıncını düzenlemeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.




