İzmir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Karaburun ilçesi Küçükbahçe Mahallesi’nde yapılması planlanan Depolamalı Güneş Enerji Santrali (DGES) projesinin ÇED sürecini tamamladı. Proje, Karaburun halkı ve çevre örgütleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Projeye itirazlar ve ÇED süreci

İzmir Karaburun’daki Çullubağ mevkiinde yapılması planlanan DGES projesinin ÇED süreci, 19 Şubat 2024’te başlamıştı. Karaburun Yerel Fok Komitesi, projeye ilişkin bir değerlendirme raporu hazırlayarak uzman görüşlerini ve itirazlarını ilgili birimlere iletti. Ayrıca, Küçükbahçe Muhtarlığı da projeye karşı imza toplayarak itirazlarını sundu. Projeye karşı çıkan köylüler, bakanlık ve şirket yetkililerini köylerine sokmamıştı.

19 Mart elektrik kesintisi: Hangi ilçelerde elektrikler kesilecek? 19 Mart elektrik kesintisi: Hangi ilçelerde elektrikler kesilecek?

Projenin toplam bedeli 215 milyon TL!

Bakanlık, NANO Yenilenebilir Enerji Yatırımları Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan Karaburun DGES projesi için nihai ÇED kararını açıkladı. Projenin toplam bedeli 215 milyon 200 bin TL olarak belirlendi. Santralin kapasitesi 24 MWm / 16 MWe olup, 24,46 hektarlık bir alan üzerinde inşa edilmesi planlanıyor. Ayrıca, projeye entegre edilecek elektrik depolama tesisi ise 16 MWe/16MWh kapasitesine sahip olacak.

Ges Proje Onayı3

Proje için son karar

Bakanlık, ÇED raporunun son şeklini İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından onaylanarak tamamlandığını duyurdu. Proje, ÇED Yönetmeliği gereği halkın görüşüne sunuldu ve 10 gün süreyle İzmir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvurular kabul edildi. Halkın görüşünün ve önerilerinin, karar sürecinde dikkate alınacağı belirtildi.

Bakanlıktan açıklama

Bakanlıktan yapılan açıklama şu şekilde:

"İzmir İli Karaburun ilçesinde NANO YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI ANONİM ŞİRKETİ tarafından yapılması planlanan KARABURUN DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) VE ELEKTRİK DEPOLAMA TESİSİ (16MWe/16MWh) projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verilmiş olup, söz konusu rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere ÇED Yönetmeliği'nin 14.Maddesi (1) no'lu bendi kapsamında Bakanlıkta ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde on (10) takvim günü görüşe açılmıştır. Bakanlığa/Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne iletilen görüşler projeyle ilgili karar alma sürecinde dikkate alınacaktır. Görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na veya İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine müracaat edilebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur."

Kaynak: Haber Merkezi