İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN), Efes Antik Kenti’ne ulaşımı kolaylaştırarak tarihe yolculuk yapmak isteyenleri Selçuk’a taşıyor. Roma, Bizans ve Antik Yunan dönemlerine ev sahipliği yapmış Efes, her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

Efes’e ulaşım nasıl sağlanıyor?

İZBAN hattının Tepeköy yönüne binerek Selçuk’a ulaşan yolcular, buradan kısa bir minibüs yolculuğu ile Efes’e varabiliyor. İzmir merkezine 80 km mesafede bulunan Efes, her yıl milyonlarca tarih meraklısının uğrak noktası olmaya devam ediyor.

Antik Kentte dolu dolu tarihe yolculuk

Efes Kütüphane-1

İzmir'in o ilçelerine su verilemeyecek! 20 Mart İzmir su kesintisi! İzmir'in o ilçelerine su verilemeyecek! 20 Mart İzmir su kesintisi!

Celsus Kütüphanesi

Milattan sonra 135 yılında Roma valisi Tiberius Julius Celsus adına inşa edilen bu kütüphane, antik dünyanın en büyük üçüncü kütüphanesi olarak biliniyor. Görkemli cephesiyle ünlü yapı, bir zamanlar 12.000’den fazla parşömen ruloya ev sahipliği yapıyordu. Bugün hala ayakta duran sütunları ve heykelleriyle, ziyaretçilerine dönemin ihtişamını hissettiriyor.

Efes Antik Tiyatro

Büyük Tiyatro

25.000 kişilik kapasitesiyle antik dünyanın en büyük tiyatrolarından biri olan bu yapı, Roma döneminde gladyatör dövüşlerine ve büyük organizasyonlara sahne oluyordu. Helenistik dönemde inşa edilen tiyatro, Roma döneminde genişletilerek bugünkü halini aldı. Tiyatronun en üst sıralarına çıktığınızda Efes’in muhteşem manzarasını izleme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Meryemana-3

Meryem Ana Evi ve kilisesi

Hristiyanlık tarihinde büyük bir öneme sahip olan bu kilise, Hz. İsa’nın annesi Meryem’e adanan ilk kilise olarak biliniyor. Rivayete göre, Meryem Ana son yıllarını burada geçirmiş ve bu bölgede vefat etmiştir. Günümüzde Hristiyan dünyasının önemli hac noktalarından biri olan kilise, inanç turizmi açısından büyük bir öneme sahip.

İzmi̇r Selçuk Efes Yamaç Evleri Murat Öcal Dsc1850 (1)

Yamaç Evler

Dönemin zengin ve soylu Efeslilerinin yaşadığı gösterişli konutlar olan Yamaç Evler, Roma dönemine ait yedi evden oluşuyor. Mozaik tabanları, fresklerle süslenmiş duvarları ve gelişmiş altyapılarıyla dikkat çeken bu evler, antik dönemin lüks yaşamını gözler önüne seriyor. Sıcak su ve ısıtma sistemlerine sahip bu evler, günümüzde üzerleri camla kaplanarak korunmuş ve ziyaretçilerin keşfetmesi için açık hale getirilmiştir.

Artemis-2

Artemis Tapınağı

Antik dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen bu tapınak, Tanrıça Artemis’e adanmıştı. Tamamı mermerden inşa edilen yapı, zamanında Lidya Kralı Kroisos’un desteğiyle yapılmış ve dönemin en büyük dini yapılarından biri olmuştu. Ancak tarih boyunca birçok kez saldırıya uğrayarak yıkılmış, günümüze yalnızca birkaç sütunu kalmıştır. Yine de bu tapınaktan geriye kalan izler, antik dünyanın ihtişamına ışık tutmaya devam ediyor.

Efes Antik Kenti, binlerce yıllık tarihi ve görkemli yapılarıyla ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunuyor. Gerek mimarisi, gerekse sahip olduğu tarihî dokusuyla burayı ziyaret eden herkes, adeta zamanda bir yolculuğa çıkıyor.

Efes Antik Kenti 2024’Te Ziyaretçi Rekoru Kırdı

Efes Antik Kenti’ne ne zaman gitmeli?

Efes’i gezmek için en ideal dönem, bahar ayları olarak öne çıkıyor. Yaz aylarında ise erken saatlerde ziyaret öneriliyor.

Ziyaret saatleri ve Müze kart geçerliliği

Efes Antik Kenti, her gün 08.00-18.30 saatleri arasında açık. T.C. vatandaşları Müzekart ile yılda iki kez ücretsiz giriş yapabiliyor.

İZBAN ile kolaylaşan ulaşım sayesinde, tarih meraklıları için Efes artık çok daha yakın!  

Kaynak: Haber Merkezi