Bağışıklık sisteminin güçlü kalması, hastalıklara karşı korunmada kritik öneme sahip. Ancak günlük yaşamda sıkça tüketilen rafine ve işlenmiş şekerler, vücudu savunmasız bırakıyor. Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Veysel Ciğerli, şekerin bağışıklık hücreleri üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı karbonhidrat seçimlerinin önemini vurguladı.

“Şeker C vitamini oranını düşürüyor”

Şekerli gıdaların sık tüketilmesiyle vücutta C vitamini kullanımının yüzde 50 oranında azaldığını belirten Dyt. Ciğerli, “Bağışıklık sisteminde görevli akyuvar hücrelerinin virüs ve bakterileri etkisiz hale getirebilmesi için yeterli C vitaminine ihtiyaç vardır. Ancak şeker tüketimi arttığında akyuvarlar, mikropların yalnızca yüzde 75’ini etkisiz hale getirebiliyor. Bu da vücudu enfeksiyonlara açık hale getiriyor” dedi.

“Basit şekerlerden uzak durun”

Basit karbonhidratların sindirilmeden kana karıştığını ve kan şekerini hızla yükselttiğini söyleyen Ciğerli, bu durumun bağışıklık sistemini zayıflattığını ifade etti. “Kek, pasta, şekerleme, meşrubat, makarna, pilav ve beyaz ekmek gibi gıdalar boş enerji kaynağıdır. Kan şekerini hızla yükselterek bağışıklıkta görevli reseptörlerin hassasiyetini azaltır” diye konuştu.

“Tatlı ihtiyacında doğru seçim yapılmalı”

Tatlı krizlerini bastırmak için sağlıklı alternatiflere yönelmenin önemini vurgulayan uzman, “Meyveler, kuru meyveler, bal, pekmez ve kompostolar tatlı ihtiyacını gidermek için daha doğru tercihlerdir. Basit şeker içeren besinlerden uzak durmak bağışıklığı koruyacaktır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA