Karabük’ün Safranbolu ilçesi, adını aldığı “safran” bitkisiyle yeniden mor renge büründü. Yaz mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle geç ekilen safran, havaların aniden soğumasıyla birlikte beklenenden erken çiçek açtı. 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, gıda, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılan safran; hem üreticilere hem de bölge turizmine canlılık kazandırdı.

Erken çiçeklenme üreticiyi sevindirdi

Yukarıçiftlik köyünde 25 dönüm alanda üretim yapan İsmail Yılmaz, yazın kurak geçtiğini, bu nedenle dikimin geciktiğini söyledi.
Yılmaz, “Havanın soğuması ve yağışların başlamasıyla safran çiçeklenmeye başladı. Bu hafta itibarıyla toplamaya başladık, Kasım ortasına kadar çiçeklenme sürecek” dedi.

Safran festivali ziyaretçi akını bekliyor

Yılmaz, önümüzdeki hafta düzenlenecek Safran Festivali ile birlikte hem yurt içinden hem de yurt dışından on binlerce ziyaretçinin Safranbolu’ya gelmesini beklediklerini belirtti.
“Rekoltemiz bu yıl oldukça güzel olacak. Hem üretici hem de bölge esnafı açısından bereketli bir sezon geçeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Mutlu ilişkinin tek sırrı sadece bu alışkanlıktan geçiyor
Mutlu ilişkinin tek sırrı sadece bu alışkanlıktan geçiyor
İçeriği Görüntüle

Kilosu 450 bin TL’ye kadar satılıyor

Kilosu 450 bin TL’ye kadar alıcı bulan safranın yeni sezon fiyatının rekolteye göre belirleneceğini söyleyen Yılmaz, “Safran fiyatı altınla yarışıyor. Ancak üretimi zahmetli olduğu için kazancı emeğe bağlı. 1 kilogram safran elde etmek için yaklaşık 450 bin çiçek gerekiyor” dedi.

“Milli bitki” turizme de değer katıyor

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işaret tescili alan ve “milli bitki” olarak kabul edilen safran, Safranbolu turizminin de simgesi haline geldi.
Kanserden solunum yolu rahatsızlıklarına kadar birçok alanda faydalı olduğu belirtilen safran, tıbbi ve ekonomik değerinin yanı sıra bölgeye gelen turistler için de büyüleyici bir görsel şölen sunuyor.

Kaynak: DHA