Kurban Bayramı’nın ardından etleri değerlendirmenin en geleneksel ve dayanıklı yolu olan kavurma, doğru teknikle hazırlandığında aylarca tazeliğini koruyabiliyor. İşte yumuşacık ve lokum gibi bir kavurma için altın oranlı tarif ve püf noktaları…
Doğru kavurma tekniğiyle etler sulu ve yumuşak kalıyor
Kurban Bayramı sonrası et saklama yöntemleri arasında en çok tercih edilenlerden biri kavurma. Ancak etin hem lezzetini hem yumuşaklığını koruması için doğru pişirme yöntemi büyük önem taşıyor. Swiss Crystal tava gibi kaliteli bir tencere ya da tava kullanıldığında, bu işlem hem daha kolay hem de çok daha lezzetli hale geliyor.
Malzemeler:
-
2 kg kuşbaşı doğranmış dana veya kuzu eti
-
1 kg içyağı veya kuyruk yağı
-
2 çorba kaşığı tuz
Etleri uzun süre bozulmadan saklamanın püf noktaları
-
İçyağını dikkatle eritin: Kısık-orta ateşte, içyağını tamamen eriyene kadar pişirin. Geriye kalan kıtır parçaları dileyenler atıştırmalık olarak değerlendirebilir veya sokak hayvanlarına verebilir.
-
Etleri yağa ekleyin: Eriyen yağın içine kuşbaşı doğranmış etleri ve 1 çorba kaşığı tuzu ekleyin. Arzuya göre tuz miktarı artırılabilir.
-
İlk aşamada kapağı kapatın: Etler renk değiştirince tencerenin kapağını kapatıp, orta ateşte yaklaşık 1 saat pişirin.
-
İkinci aşamada kapağı açık pişirin: Ardından kapağı açarak etleri 1-1,5 saat daha pişirmeye devam edin. Ara sıra karıştırmayı unutmayın.
-
Kavanozlara bastırarak doldurun: Hazırlanan kavurmayı temiz cam kavanozlara bastırarak doldurun. Üzerine eritilmiş yağdan ekleyin ki hava ile teması kesilsin.
-
Buzdolabında 6 aya kadar saklayın: Soğuduktan sonra kavanozları buzdolabında saklayabilirsiniz. Açılan kavurmalar ise 5-7 gün içinde tüketilmelidir.
Kavurma, sadece bayramda değil yıl boyu sofralarda
Ev yapımı kavurma sadece bayram sofralarını değil, yılın her döneminde kahvaltılardan pilav üstü akşamlara kadar farklı öğünleri zenginleştirebilir. Dilerseniz doğrudan tüketebilir, dilerseniz yemeklerin içine ekleyerek değerlendirebilirsiniz.