Oruç: Sağlık ve kilo kontrolü için mucize mi, yanılgı mı? Oruç: Sağlık ve kilo kontrolü için mucize mi, yanılgı mı?

Tuz, günlük beslenme alışkanlıklarımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş durumda. Ancak aşırı tüketimi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, Türkiye’de tuz tüketiminin önerilen seviyenin neredeyse iki katına ulaştığını belirterek vatandaşları uyardı. Fazla tuz tüketiminin hipertansiyon, böbrek yetmezliği, kalp damar hastalıkları ve inme gibi riskleri artırdığını ifade eden Kılıçaslan, sağlıklı bir yaşam için tuz kullanım alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Fazla tuz yeni hastalıklar

Tuz tüketiminin kontrolsüz artış gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Kılıçaslan, şu uyarılarda bulundu:
“Türkiye’de günlük tuz tüketimi 8-10 gram seviyelerinde. Oysa Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği miktar 5 gram. Bu, toplum olarak önerilen miktarın neredeyse iki katını tükettiğimizi gösteriyor. Hipertansiyon, böbrek hastalıkları, kalp damar hastalıkları ve inme gibi birçok ciddi sağlık problemi doğrudan fazla tuz tüketimiyle bağlantılıdır.”

Gizli tuz kaynaklarını gözden kaçırmayın

Farkında olmadan birçok gıda aracılığıyla aşırı miktarda tuz alındığını belirten Prof. Dr. Kılıçaslan, şunları söyledi:
“Çoğu kişi sadece sofrada tuz kullanımına dikkat ederken, gizli tuz kaynaklarını gözden kaçırıyor. Turşu, salamura gıdalar, şarküteri ürünleri, çerezler, hatta tuzlu ayran ve şalgam gibi içecekler yüksek miktarda tuz içeriyor. İşlenmiş gıdaların tüketimi de tuz alımını artırıyor. Bu nedenle daha doğal ve az tuzlu beslenmeye yönelmek önemli.”

Tuzun belirli bir ölçümü olmadığına dikkat çeken Kılıçaslan, sağlıklı bireyler için günlük maksimum tuz miktarının bir çay kaşığı (yaklaşık 5 gram) olduğunu belirtti. “Ancak birçok kişi yemek pişirirken ve sofrada ekstra tuz ekleyerek bu miktarın çok üzerine çıkıyor” diyen Kılıçaslan, özellikle tansiyon hastaları ve böbrek yetmezliği olan bireylerin tuz tüketimini sınırlandırmaları gerektiğini söyledi.

Su tüketimini artırın

Tuz dengesini sağlamak için su tüketiminin artırılması gerektiğini belirten Kılıçaslan, “Ne kadar tuz tüketirseniz, vücudunuzun bunu dengeleyebilmesi için o kadar su içmeniz gerekir. Ancak en sağlıklı yöntem, tuz alımını baştan minimal seviyede tutmaktır” diye konuştu.

Kaynak: DHA