SAĞLIK

Uzmandan balık önerisi: Haftada en az 2 kez tüketin

Balık sezonunun başlamasıyla birlikte Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Akkaya Erden, somon, uskumru, sardalya ve hamsi gibi balıkların haftada en az iki kez yenilmesini önerdi.

Abone Ol

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Akkaya Erden, somon, uskumru, sardalya ve hamsinin kalp-damar sağlığını desteklediğini, kolesterolü dengelediğini ve bağışıklığı güçlendirdiğini söyledi. Levrek ve çipura gibi daha az yağlı balıkların ise kilo kontrolü yapanlar için uygun olduğunu vurguladı.

Balığın faydaları nelerdir?


Erden, balığın kaliteli protein, D vitamini, iyot, selenyum ve omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA içerdiğine dikkat çekti. “Haftada en az 2 kez balık tüketmek kronik hastalıklara karşı koruyucu, vücut direncini artırıcı, kalp ve beyin sağlığını destekleyici etkiler sağlar” dedi.

Her yaş grubu için öneriler


Balık türleri arasında yağ miktarının değiştiğini belirten Erden, “Somon, uskumru, sardalya ve hamsi omega-3 açısından zengin. Ton balığı spor yapanlar için ideal. Mezgit, barbun ve istavrit ise çocuklar ve hamileler için güvenlidir” dedi. Menopoz dönemindeki kadınların ise kemik sağlığı için balık tüketimini artırması gerektiğini söyledi.

Gebeler ve balık tercihleri


Erden, gebelerin civa oranı yüksek kılıç balığı ve köpek balığından kaçınmasını, sardalya, hamsi ve mezgit gibi küçük balıkları tercih etmesini önerdi. Ayrıca gut hastalarının ve balık alerjisi olan çocukların tüketim konusunda dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Tazelik ve pişirme önerileri


Balığın tazeliğini kontrol etmek için gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının pembe-kırmızı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Erden, en sağlıklı pişirme yöntemlerinin ızgara, fırında buğulama ve az yağlı tavada pişirme olduğunu aktardı.

Porsiyon ve yan öneriler


Ortalama 150 gram fileto balığın bir porsiyon olduğunu belirten Erden, balıkla birlikte limonlu salata tüketilmesini önerdi. Ayrıca tatlı ihtiyacı için glikoz şurubu içermeyen tahin helvası gibi küçük porsiyonları tavsiye etti.