Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde zeytin ve zeytinyağı sektörüne ilişkin sorunlar, çözüm önerileri ve taleplerin görüşüldüğü toplantı gerçekleştirildi. Aydın Ticaret Odası Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya sektör temsilcileri, akademisyenler ve üreticiler katıldı. Toplantıda, geçtiğimiz sezonun değerlendirmesi yapılırken yeni üretim dönemine dair hedefler paylaşıldı.
“Türkiye ikinci, Aydın üçüncü sırada”
Açılış konuşmasını yapan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Türkiye’nin zeytinyağı üretiminde dünya çapında ikinci sırada yer aldığını belirtti.
“Zeytin ve zeytinyağı, ülkemizin en önemli tarımsal üretim alanlarından biridir. Türkiye, dünya zeytinyağı üretiminde ikinci sırada yer almakta, Aydın ise ülkemiz üretiminde üçüncü sırada bulunmaktadır. Türkiye’de yağlığa ayrılan zeytin ağacı varlığının yüzde 14’ü ilimize aittir. Sofralık üretimde de yüzde 13’lük payla ülke üretimine önemli katkı sağlıyoruz.”
Çondur, 2024 yılında Türkiye’de 1 milyon 166 bin ton sofralık zeytin üretildiğini, bu miktarın 152 bin tonunun Aydın’a ait olduğunu söyledi.
“Aydın, 50 milyon dolara yakın ihracat yaptı”
Zeytinyağı ve sofralık zeytin ihracatına ilişkin verileri paylaşan Çondur, 2024-2025 sezonunda Aydın’ın ülke ekonomisine yaklaşık 50 milyon dolar katkı sağladığını belirtti.
“Aydın Ticaret Borsası’nda 29 bin 761 ton sofralık zeytin işlem görürken, ortalama satış fiyatı 60 lira 13 kuruş olmuştur. Aynı dönemde 17 bin 878 ton zeytinyağı işlem görmüş ve ortalama satış fiyatı 159 lira 41 kuruş olarak gerçekleşmiştir.”
“Coğrafi işaretli ürünlerle markalaşma hedefindeyiz”
Çondur, Aydın zeytin ve zeytinyağının hem ulusal hem de uluslararası pazarda marka değerini artırmak için önemli adımlar attıklarını da hatırlattı:
“Aydın Memecik Zeytinyağı ve Aydın Yamalak Sarısı Zeytini Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş, ayrıca Avrupa Birliği tarafından da coğrafi işaret almıştır.
Bugüne kadar 34 ilde düzenlediğimiz ‘Aydın Memecik Zeytinyağı Tadım ve Tanıtım Günleri’ ile ürünlerimizin bilinirliğini artırmayı sürdürüyoruz.”
“Aydın, zeytinde Türkiye’nin lokomotifi”
Toplantıda konuşan Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ayhan Temiz ise kentin bereketli toprakları sayesinde Türkiye zeytin üretiminde öncü konumda olduğunu söyledi:
“Aydın geçtiğimiz yıl 517 bin tonluk zeytin üretimiyle ülke genelinde sofralıkta yüzde 13, yağlıkta ise yüzde 14 paya sahiptir.
Üreticimizin emeğini korumak, kaliteyi artırmak ve sürdürülebilir üretimi desteklemek için çalışmaya devam edeceğiz.”

Sektör temsilcilerinden ortak mesaj: “Kalite ve sürdürülebilirlik”
Toplantıda ayrıca Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Aişe Deliboran, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Davut Er ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murat Aktan söz aldı.
Konuşmalarda, üretimde kalite standartlarının yükseltilmesi, markalaşma, ihracatın güçlendirilmesi ve zeytinyağında sürdürülebilirlik vurgusu yapıldı.
Aydın Ticaret Borsası’nda yapılan toplantı, hem üreticilerin sorunlarını hem de Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı sektöründeki küresel konumunu gündeme taşıdı.
Katılımcılar, ortak hedefin “Türk zeytinini dünya markası haline getirmek” olduğunu vurguladı.




