Yaz döneminde terleme ve beraberinde kötü vücut kokuları sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Bal, bu durumun genellikle beslenme ve yaşam tarzıyla ilişkili olduğunu, bazen ise ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğini belirtti.
Sağlık sorunları kokuya neden olabilir
Dr. Bal, diyabeti olanlarda yüksek kan şekerinin aseton kokusuna, böbrek sorunlarının amonyak kokusuna ve karaciğer hastalıklarının balık kokusuna yol açabileceğini söyledi. Ayrıca cilt enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve aşırı terleme de kötü kokuya neden olabiliyor.Hipotiroidizm ya da hipertiroidizm gibi tiroid hastalıkları, metabolizmanın hızını etkileyerek terlemeyi artırabilir ve kötü kokuya yol açabilir. Bazen, yetersiz beslenme ya da bazı vitamin ve minerallerin eksikliği (örneğin, B vitamini eksikliği) kötü vücut kokusuna yol açabiliyor.
Beslenme alışkanlıkları etkiliyor
Uzm. Dr. Bal, sarımsak, soğan, baharatlı yiyecekler, kırmızı et ve aşırı kafein tüketiminin ter ve nefeste keskin kokuya yol açabileceğini vurguladı. Bunun nedeni, bu besinlerin vücutta parçalanırken uçucu kükürt bileşikleri üretmesi.
Sindirim dostu besinler öneriliyor
Kötü kokuya karşı maydanoz, nane, yeşil çay, salatalık, elma, yoğurt ve bol su tüketiminin yardımcı olabileceğini belirten Dr. Bal, sindirimi kolay bitkisel protein ve lifli gıdaların da olumlu etkisi olduğunu söyledi. Koku problemi devam ederse mutlaka hekim kontrolüne başvurulması gerektiğini ekledi.