Son yıllarda artan salgın hastalıklar nedeniyle vatandaşlar bağışıklığı güçlendiren doğal yöntemlere yöneliyor. Bu yöntemlerin başında ise Türk mutfağının köklü geleneği turşu geliyor. Uzmanlar, turşunun yalnızca lezzetiyle değil, sindirimden bağışıklığa kadar pek çok faydasıyla kış aylarında sofralarda mutlaka yer alması gerektiğini vurguluyor.
“Hakiki kaya tuzu şart”
Turşucu Selman Kozan, turşunun tarihinin 4 bin yıl öncesine dayandığını hatırlatarak, “Türkiye’de özellikle kış aylarında popülerdir çünkü probiyotik mikroorganizmalar sayesinde bağışıklığı destekler. Ancak kurulurken mutlaka hakiki kaya tuzu kullanılmalı. Rafine tuz turşunun kısa sürede yumuşamasına neden olur. Kaya tuzu ise hem dayanıklılığı artırır hem de sağlık açısından fayda sağlar” dedi.
“Olgunlaşması için en az 20 gün beklenmeli”
Kozan, turşunun aceleye getirilmemesi gerektiğini belirterek, “Salamura ürün en az 20 gün ila 1 ay beklemeli. Bu süre tamamlanmadan turşu tam olgunlaşmaz. Zamanı ayarlanan turşu ise hem lezzetli hem de sağlıklı olur” ifadelerini kullandı.
“Turşu suyu da şifa kaynağı”
Turşunun faydalarını sıralayan Kozan, “Sindirim sistemini destekler, elektrolit dengesini sağlar, enerji verir. Turşu suyu da krampları önler, öksürüğe ve gribal enfeksiyonlara iyi gelir, mide bulantısını azaltır” dedi.
“Bizim için sadece lezzet değil, sağlık da”
Turşu tüketicisi Samet Baydilli ise turşunun aile sofralarında daima yer aldığını vurgulayarak, “Özellikle pandemi döneminde faydasını bir kez daha gördük. Biz dört mevsim tüketiyoruz. Çocuklarımız da bizden görüp alışıyor. Özellikle turşu suyunu hiç ihmal etmiyoruz” diye konuştu.