Evde doğal olarak yapılan sirkenin ana maddesi sirke anasıdır. Farklı meyve türleriyle hazırlanarak da sirke yapmak mümkündür. Evde sirke anası nasıl yapılır ve saklanır?
Sirke anası, jelimsi ve opak bir tabakadır. Doğal yollarla oluşan bu maya, başka bir sirke yapımında kullanılabilir ve fermantasyonu hızlandırır. Elma, üzüm, hurma gibi meyvelerden elde edilen sirke anası, farklı sirke çeşitlerinin üretiminde de kullanılabilir.
Sirke anası nedir?
Sirke yapmak için gerekli olan mayaya sirke anası denir. Sirke anası doğal fermantasyon sonucunda meydana gelir. Kaygan bir yapıdadır. Bu nedenle mide, bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir. İlk meydana geldiği zaman oldukça ince olan bu madde, bekledikçe kalınlaşır.
Sirke anası oluşmayan sirke
Sirke anası oluşmayan sirkeleri tüketmek yerine temizlik için kullanmak daha faydalı olabilir. Bunun nedeni sirke anası olmayan sirkelerin fermente özelliklerini karşılamamış olmasıdır.
Sirke anası nasıl yapılır?
Sirke anası yapmak için; şeker oranı yüksek meyveler ve bakliyatlar kullanılabilir. Böylece fermantasyon süreci hızlanır. Özellikle üzüm ve hurma gibi fruktoz içeriği yüksek meyvelerle hazırlanan sirke anası, daha kısa sürede olgunlaşır.
Sirke anası yapımı şu şekildedir:
- Meyveler iyice yıkanmalı ve kabukları soyulmalıdır.
- Doğranan meyveler cam bir kavanoza alınmalıdır.
- İçerisine bir avuç nohut ve bir miktar bulgur eklenmelidir.
- Kavanoz içme suyu ile doldurulmalı ve plastik bir kaşıkla iyice karıştırılmalıdır.
- Kavanozun ağzı temiz bir tülbent ile örtülmeli ve lastik ile sabitlenmelidir.
- Bu kavanoz 20 gün boyunca serin ve ışık almayan bir yerde bekletilmelidir.
- Yapılan sirke, 2 günde bir nazikçe karıştırılarak fermantasyon süreci hızlandırılabilir.
Bu işlemler sonucunda kavanozun yüzeyinde jel kıvamında bir tabaka oluşur. Bu tabaka, sirke anası olarak adlandırılır ve başka sirke üretimlerinde maya olarak kullanılır.
Sirke anasını yemek
Sirke anası direkt olarak yenebilir fakat bu çok tercih edilen bir yöntem değildir. Sirke yapımında kullanılan sirke mayasını salata gibi yiyeceklerin içerisine küçük parçalar halinde kesmek de mümkündür.