Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte solunum yolu enfeksiyonu vakalarında artış yaşanırken, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, vatandaşları kış aylarında sıkça tüketilen bitki çayları konusunda dikkatli olmaya çağırdı.
Prof. Dr. Şener, bazı kış çaylarında mantar üremesi sonucu toksin üretimi görülebileceğini belirterek, uzun süreli tüketimin karaciğer ve böbrek hasarına yol açabileceğini söyledi.
“Kış çaylarında toksin oluşabilir”
Prof. Dr. Şener, “Kış çaylarında bir mantar türeyebiliyor. Bu çaylar toksin yani bir zehir salgılıyor. Bu toksin de karaciğer kanseri, uzun dönem kullanıldığında ise böbrek yetmezliği gibi tablolara sebep olabiliyor,” dedi.
Bu nedenle vatandaşların “aflatoksin taraması yapılmış” ibaresi bulunan etiketleri tercih etmeleri gerektiğini vurgulayan Şener, “Rastgele alınan ve uzun süre bekletilen çaylar sağlık açısından büyük risk taşır” ifadelerini kullandı.
“Bir aydan uzun süreli kullanım akılcı değil”
Bitki çaylarının ölçüsüz kullanımının zararlı olabileceğini belirten Şener,
“Kış çayını bir aydan daha uzun süre kullanmak akılcı değil. Bazı türler hormonları etkileyebilir; örneğin adaçayı östrojen içerir, erkeklerde ve kadınlarda farklı yan etkiler oluşturabilir,”
dedi.
“Kış çaylarının üstünlüğü kanıtlanmadı”
Bilimsel olarak kış çaylarının üstün bir faydasının kanıtlanmadığını hatırlatan Prof. Dr. Şener,
“Kış çaylarının ciddi bir üstünlüğü yok. Poşet çaylarda mikro artıkları bağırsak florasını bozabilir. En doğalı, sıcak suya limon, zencefil ve tarçın ekleyerek yapılan karışımlardır,”
açıklamasında bulundu.
Solunum yolu enfeksiyonları artıyor
RSV, grip ve koronavirüsün aynı anda dolaşımda olduğunu belirten Şener, yanlış antibiyotik kullanımına da dikkat çekti:
“Bazı hastalar evde kalan antibiyotikleri kullanıyor. Ancak antibiyotikler virüslere karşı etkisizdir. Özellikle 65 yaş üstü vatandaşlar aşılarını ihmal etmemeli. RSV aşısı 75 yaş üstüne iki yılda bir öneriliyor.”
“Vitamin takviyesini doktor kontrolünde alın”
Kış döneminde C ve D vitamini takviyesinin yararlı olabileceğini belirten Şener, “C vitamini gribal enfeksiyonlarda etkinliği kanıtlanan tek vitamindir. D vitamini eksikliği varsa yerine konulabilir ama fazlası da zararlıdır. Her takviye hekim kontrolünde alınmalıdır,” dedi.
Prof. Dr. Şener, soğuk günlerde “doğal yoldan bağışıklık güçlendirme” tavsiyesinde bulunarak,
“Kış çayı deyip geçmemek lazım. Her bitki, her dozda faydalı değildir. Bilinçli tüketim, sağlığı korumanın anahtarıdır,”
ifadeleriyle uyarısını yineledi.