İspanya'da azınlık sol koalisyon hükümeti, okul menülerinde sağlıklı beslenmeyi teşvik eden kapsamlı bir kararnameyi hayata geçirme kararı aldı. Yeni düzenlemeye göre, üniversiteler dışındaki tüm eğitim kurumlarında öğrencilere her gün taze meyve ve sebze sunulacak. Kızartmalar, şekerli ve tuzlu gıdalar sınırlandırılacak; işlenmiş hamur ürünleri tamamen kaldırılacak.
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirilecek
Sosyal Haklar, Tüketim ve 2030 Ajandası Bakanı Pablo Bustinduy, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, dört bakanlığın (Eğitim, Tarım, Sağlık ve Gençlik) ortak çalışmasıyla hazırlanan bu düzenlemenin, öğrencilerin daha sağlıklı beslenmesini garanti altına almayı amaçladığını belirtti. Bustinduy, yasa kapsamında devlet, özel ve devlet destekli tüm okulların kapsandığını vurguladı.
Günlük sebze ve meyve zorunluluğu
Yeni karara göre, öğrenci menülerinde: Her gün taze meyve ve sebze bulunması, haftada 1 ila 3 kez balık servisi yapılması, sebze ve meyvelerin en az yüzde 45'inin mevsimlik olması, ayda en az iki öğünün organik ürünlerden oluşması ve tüm gıda ürünlerinin en az yüzde 5’inin organik olması zorunlu olacak. Ayrıca okul kantinlerindeki otomatlarda satılan önceden pişirilmiş hamur işi ürünleri yasaklanacak.
Amaç yerel üretimi güçlendirmek ve eşitsizlikleri azaltmak
Bustinduy, uygulamanın sadece öğrencilerin sağlıklı beslenmesi için değil, aynı zamanda yerel üreticilerin desteklenmesi ve sağlık eşitsizliklerinin azaltılması için de önemli olduğunu belirtti. “Bu yasa ile daha az ambalajlı ve atık üreten, daha sürdürülebilir bir model hedefliyoruz” dedi.
Düşük gelirli ailelerde obezite oranı yüksek!
Aladino Derneği’nin verilerine göre, yıllık geliri 18 bin avronun altında olan ailelerden gelen 6-9 yaş aralığındaki çocukların yüzde 47’si yeterli taze gıda tüketemedikleri için aşırı kilolu. Bustinduy, bu verilerin acil bir müdahaleyi zorunlu kıldığını ifade etti.