Ödemiş, Ege’nin yeşil cennetlerinden biri olarak, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda enfes mutfağıyla da ünlüdür. Bölgenin en sevilen lezzetlerinden biri de şüphesiz tava pidesidir. Hem zahmetsiz hem de lezzetli bir tarif olan tava pidesi, taze otlar ve peynirin enfes uyumu ile sofralarınıza farklı bir tat katacak.
Her bir lokmada, yumuşacık hamurun ve iç harcının mükemmel dengesi damağınızda iz bırakacak. Bu tarifi evde yaparak, Ödemiş’in geleneksel mutfağını kendi mutfağınızda da deneyimleme fırsatı bulacaksınız. Hem pratik hem de oldukça lezzetli olan tava pidesi, özellikle misafirlerinize sunabileceğiniz mükemmel bir seçenek olacak. İşte Ödemiş tava pidesinin tarifi!
Malzemeler
- 3 su bardağı un (1 su bardağı mısır unu, 1 su bardağı siyes unu, 1 su bardağı normal un)
- 1 paket instant kuru hamur mayası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1,5 tatlı kaşığı şeker
- 1-1,5 su bardağı ılık su (su miktarı bardağın büyüklüğüne göre değişir)
Tepsiye dökmek için
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
İç harcı için
- 250-300 gram karışık ot veya ıspanak
- 1 çay bardağı beyaz peynir veya çökelek
- 2-3 adet taze soğan yaprakları
- 1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için
- Susam
Yapılışı
-
Hamur yoğurma kabına un koyup, üzerine maya, tuz ve şekeri serpin. Ilık su ile ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini kapatıp 15 dakika bekletin.
-
İç harcı için: Bol suda yıkadığınız ıspanak veya karışık otu, taze soğan yapraklarını ince ince doğrayıp, peynir veya çökelek ile karıştırın. Tuzunu ve karabiberi ekleyin.
-
Tepsiye yarım su bardağı sıvı yağı dökün. Üzerine yoğurduğunuz hamuru koyun. Hamuru elinizle bastırarak açın ve ortasına iç harcını yerleştirin. Hamurun kenarlarını ortada birleştirerek kapatın.
-
Tepsideki yağla elinizi yağlayıp hamuru bastırarak, tepsiye göre düzgünce yayın. Üzerine susam serpin. Hamurun mayalanması için sıcak bir ortamda en az bir saat bekletin.
-
Hamur iyice mayalanıp kabardıktan sonra, önceden ısıttığınız 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan pidenin üzerine temiz bir bez örtün, böylece pidelerinizin içi yumuşacık olur.