Hayvanlar depremi önceden hissedebilir mi? Hayvanlar depremi önceden hissedebilir mi?

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği söyleşide Bursa’nın depremselliği hakkında kritik uyarılarda bulundu. Görür, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun güney kolunda yer alan Bursa’nın büyük bir tehlike altında olduğunu ifade etti. Kentin depreme dirençli hale getirilmesi için devlet birimlerinin hızlı hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

"Bursa’yı 10 yılda depreme dirençli hale getirebiliriz"

Osmangazi Gösteri Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye katılan Prof. Dr. Naci Görür, Bursa’yı depreme dirençli bir kent haline getirebileceğimizi belirterek, "İstanbul’u 25 senede depreme dirençli yapamadık ama Bursa 10 yılda bu hale getirilebilir" dedi. Görür, bunun için sadece hükümetin değil, yerel yönetimler ve halkın da birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

Bursa’nın ova bölgesi çürük zemin üzerine kurulu

Bursa’nın ova bölümünde bulunan zeminin çok çürük olduğunu belirten Görür, depremde en fazla hasarın bu bölgelerde meydana geleceğini söyledi. Yer altı suyu fazla olan bu bölgede yapılacak her bina, zemin özellikleri göz önünde bulundurularak sağlamlaştırılmalı.

"Mikro bölgeleme çalışması şart"

Depreme dirençli bir şehir oluşturmak için ilk adım olarak, Bursa’daki tüm ilçelerde mikro bölgeleme çalışması yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Görür, bu çalışmanın en az iki yıl süreceğini belirtti. Yerin altındaki tehlikeleri belirlemek için sondajlar yapılacak ve depreme karşı en riskli bölgeler tespit edilecek.

 "Bursa, depreme dirençli kent olmalı"

Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli kentlerin örneklerini göstererek, Bursa'nın da bu şekilde bir dönüşüm geçirebileceğini ifade etti. Görür, Bursa'nın sadece binaları değil, tüm fonksiyonlarıyla depreme hazırlıklı olması gerektiğini belirtti. "Bursa'da evlerini depreme dayanıklı hale getirmek isteyen vatandaşlara devletin kolaylık sağlaması gerek" dedi.

Kaynak: İHA