Türkiye'nin yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörleri, 2024 yılında büyük bir başarıya imza attı.
Sektör, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ihracatını yüzde 4 oranında artırarak toplamda 6 milyar 131 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu, ilk kez 6 milyar doları aşan bir rakam oldu.
Ege Bölgesi'nin katkısı büyük
2024 yılında Türkiye genelinde gerçekleşen 6 milyar 131 milyon dolarlık yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatının 1 milyar 314 milyon dolarlık kısmı Ege Bölgesi'ne ait oldu. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, bu başarıda emeği geçen tüm üyeleri kutladı.
En çok ihracat yapılan ürünler arasında turşular, kurutulmuş domates ve salça, meyve suları, kiraz, domates ve üzüm yer alıyor.
Listenin başında Almanya var
Türkiye, yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatında en çok Almanya'ya satış yaptı. Almanya'ya yapılan ihracat 239 milyon dolara ulaştı. ABD, İngiltere, Rusya, Hollanda ve İtalya da önemli pazarlar arasında yer alıyor.
Ayrıca, Türkiye genelinde en çok ihracatı yapılan ürünler arasında meyve suları, mandalina, turşular, domates, kurutulmuş domates ve salça bulunuyor.
Genç girişimcilere destek ve yeni eğitim projesi
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, "Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Projesi"yle tarım sektörüne genç girişimcileri kazandırmayı hedefliyor. Proje kapsamında, gençlere tarımın tüm aşamalarını kapsayan teorik ve pratik eğitimler veriliyor ve bahçe ile fabrika ziyaretleri düzenleniyor. Projenin üçüncü ayağı, 2025 yılında hayata geçirilecek.
Ege İhracatçı Birlikleri, "Turkish Tastes" adı altında bir projesiyle ABD'ye gıda ihracatını artırmayı başardı. Proje kapsamında yapılan etkinliklerle Türk gıda firmaları yeni ihracat anlaşmaları imzaladı.
Kalıntı sorunu ve üretim aşamasında çözüm arayışı
Yaş meyve sebze ihracatında karşılaşılan en büyük sorunlardan biri olan pestisit kalıntıları, sektörün gündeminde. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, kalıntı sorununu yalnızca ihracat aşamasında değil, üretim aşamasında da çözmek gerektiğini belirtti.
Türkiye'de üretilen meyve ve sebzenin yalnızca yüzde 10'u ihraç edilirken, yüzde 90'ı iç piyasada tüketiliyor. Balık, sorunun çözülebilmesi için üretim sahalarında denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini vurguladı.