Konak Belediye Meclisi Nisan ayı ikinci oturumu komisyonlardan gelen raporların oylanmasıyla başladı. Komisyonlardan gelen;
Yazı İşleri Müdürlüğü Teşkilat, Görev, Yetki ve Çalışma Yönetmelik değişikliğinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk Komisyonu raporu,
Destek Hizmetleri Müdürlüğü Teşkilat, Görev, Yetki ve Çalışma Yönetmelik değişikliğinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk Komisyonu raporu,
İlçe sınırlarında bulunan Gürçeşme, Beştepeler Mahallesi içerisinde yer alan muhtelif sokak/caddelerdeki doğalgaz taleplerinin karşılanabilmesi adına, İzmirgaz Doğalgaz Dağıtım A.Ş. ile koordineli bir şekilde gerekli teknik çalışmaların yapılarak, doğalgaz taleplerinin karşılanmasına yönelik gerekli taahhüt ve izinlerin verilmesinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar- Hukuk- Plan ve Bütçe- Dirençli Kentler ve Kentsel Yenileme - İklim Değişikliği ve Çevre Komisyonu raporu,
Belediye ile İzmir İş Kadınları Derneği arasında ortak proje çalışmalarına yönelik hazırlanan işbirliği protokolünün oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk Komisyonu raporu,
Belediye ile Sosyal İklim Derneği arasında çevre ve iklim değişikliği, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın hakları, gençlik hakları, çocuk hakları, insan hakları, ekolojik haklar, kentlik kültürü ve sürdürülebilir kalkınma gibi konularla ilgili olarak 1/2 10.04.2025 Perşembe Saat:17:00 belirlenen ortak proje çalışmaları kapsamında işbirliği yapmayı, ayrıca gerektiğinde, belirlenen projelerle ilgili toplantı, sempozyum, çalıştay, atölye çalışmaları, eğitim, seminer ve tanıtım işbirliği protokolünün oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk - Plan ve Bütçe Komisyonu raporu,
Belediye ile Hayata Destek Derneği arasında işbirliği protokolü yapılmasının oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk Komisyonu raporu,
Konak ilçe sınırları bütününde 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrasında 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların, can ve mal güvenliği açısından dönüşümlerine destek sağlamak amacıyla; İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 10.03.2025 tarihli ve 04.226 sayılı kararında belirtilen hükümler doğrultusunda sürdürülecek uygulamalara ilişkin esasların belirlenmesinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar - Hukuk - Dirençli Kentler ve Kentsel Yenileme Komisyonu raporu, oy birliği ile kabul edildi.
Oylamanın ardından yapılan projelerin anlatıldığı bir video izletildi ve 2024 yılı faaliyet raporu görüşmeleri başladı.
“Verimli bir yıl geçirilmiştir”
Plan bütçe komisyon başkanı Ahmet Yıldız, “Siyasi parti temsilcileri, bürokratlar, bizi izleyen vatandaşlar, meclis toplantımıza hoş geldiniz.” diyerek söze başladı ve faaliyet raporunu okudu;
“Faaliyet raporunda hedeflenen değere ulaşıldığı gözlenmiştir, başarılı bir yıl geçirildiği görülmektedir. Belediyemizde 1579 personel görev yapmaktadır. Belediyemiz kaynaklarını başarılı bir şekilde kullanmıştır. Şeffaflık politikaları, mali disiplin olarak verimli bir yıl geçirildiği gözlenmektedir.”
AK Parti’den ret oyu
AK Parti Grup Başkan Vekili İsmail Özen rapora karşı çıkarak şunları söyledi;
“Gelir bütçesi ile gider bütçesi arasındaki farkla başlamak istiyorum. 675 milyon lira açığımız var, borçlanmış gibi görünüyoruz. 5 yıllık 5 milyar borcun üstüne 2024 yılında da 675 milyon borç ekledik. 10 mil faiz bütçesi ayırmışız, 137milyon faiz gideri ödemişiz bu bize anlamlı gelmiyor. 2024 yılında 527 milyon lira personel gideri olmuş. Personelin %100 zam aldığına dair bize bilgi verilmedi. Açıklama yaparsanız seviniriz.”
“Temizlik işlerinde %8 artış öngörülmüş, düşüş yaşanmış, sebep olarak 70 personelin ayrılması gösterilmiş. Ödeneğin %89’unu kullanmışız, %85 hizmet düşüşü yaşamışız. 1 milyon bağış kartı hedeflemişiz, 0 bağış kartı dağıtmışız. Videonuzda sosyal yardım görüntüleri varken rapora 0 yazılması kafamızda soru işaretleri yarattı.”
“Toplanan moloz rakamı kafama yatmadı”
20 milyon ton Moloz toplandığı yazılmış, 40 kamyonumuzun her birinin günde 67 tur yapması lazım, numara kafama yatmadı. Amatör spor kulübü bütçesine 4 milyon ayrılmış, 1 milyon dağıtıldığı yazılmış. Fakat benim duyduğum rakamlarla yazan arasında 800 bin lira açık var. Bu fark nereye kime verildi?”
“Kopyala yapıştır işini bırakmamız lazım”
“Raporda canlı yayın sayısı hedefinde 24 yayın, yapılan canlı yayına da 24 yayın yazıyor. Yazı işleri 25 kere yapıldı diyor, doğrusu da o sayı. Kopyala yapıştır işini bırakmamız lazım. Bunları bu yüzden anlatıyorum.”
“Gerçekleşme oranımız son yılların en düşüğü”
“Ücretini alamayan personelimiz ve dökülmeye yüz tutmuş çöp araçlarımız ile hizmet etmeye çalışıyoruz. %67 gerçekleşme oranı son yılların en düşük oranı. Buna başarı diyoruz. Bütçe açıklarını da mı başarı olarak değerlendiriyoruz? Merkezi hükümet para ödemiyor gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. 820 milyon lira ödenek %67’lık gerçekleşme oranının %44’ü yapıyor. Geriye kalan gelir ise cezalardan, gecikme bedeli ve işgaliyelerden yani halktan geliyor."
"Çevremizde iş adamlarımız girişimcilerimiz var. Personel sayımızın fazla olmasından biz de gurur duyuyoruz, bu gururu maaşlarını gününde ödeyerek tamamlıyoruz. Başarı tek başına yönetici ya da şirket sahibinin mutluluğuyla olmuyor, personelinizin mutlu olmasıyla tamamlanıyor."
“35 araca onay verdik 5 tane alındı”
"2024 yılında kullandığımız krediye 230 milyon faiz ödeyeceğiz. Yatırımlara bakıyoruz, restorasyonlara ya başlamamışız ya da bitirememişiz. Belediye hizmet binasını bitireceğiz demişiz, bitirememişiz, bütçeyi de aşmışız. Sebep olarak belediyeye ödemelerin geç gelmesi yazmışız. 2024 yılında bu mecliste 35 yeni araç alınmasına onay verdik 5 tane alındı.”
CHP’li Ahmet Yıldız iddialara şu sözlerle cevap verdi;
“Büyükşehir’den neden pay gelmiyor? Çünkü İller Bankası’ndan gelen kesintiler ve vergi borçları nedeniyle bize dönük olan ödemeler gecikiyor. Merkezi hükümetin yaptığı bütçe de sapmalar olabiliyor. En yüksek giderler faiz giderleri çünkü CHP’li belediyelere uygulanan silkeleme politikası nedeniyle İller Bankası’ndan gelen ödeneklerimiz kesilmektedir ve daha yüksek faizli krediler almak zorunda kalıyoruz, bu nedenle faiz konusunda sapmalar yaşıyoruz."
“Ülkenin içinde bulunduğu enflasyonu da göz önünde bulundurmamız gerekiyor”
Değerlendirmeleri yaparken, ülkenin içerisinde bulunan enflasyonist ortamı göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Tasarruf tedbirlerinden dolayı zorunlu olan faaliyetlerimizi yürüttük. Diğer söylenenleri gerçekleştiremedik, zorunlu hizmetleri gerçekleştirdik. Eleştirileri, ülkenin içinde bulunduğu durumları da göz önüne alarak yapmamız gerekiyor. Şu anda bekleyen vergi borçlarımız için birçok arazimiz onay almasına rağmen henüz intibak sağlanamadı.” ifadelerini kullandı.
“Sürekli kesilen paralar bahane ediliyor”
Konak Belediyesi’nin ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını vurgulayan AK Partili Emrah Erol, “Bizim yaptığımız eleştirileri dikkate alın. Büyükşehir toplantısına gidiyorum, orada Başkan Tugay kesilen parayı bahane ediyor. Burada ise Büyükşehir’in gönderemediği para bahane ediliyor. Büyükşehir Belediyesi, şirketleriyle birlikte 250 milyar TL’yi yönetiyor. Merkezi hükümetin, İzBB’den kestiği para 5 milyar TL civarındadır. Bu paraya güvenerek Buca, Karabağlar ve Konak eksik kalan projelerde bu kesildiği öne sürülen parayı bahane ediyor. Biz mazeretlerin arkasına sığınarak, bunları kamuoyuna açıklayamayız. 35 yıldır Konak’ı CHP yönetiyor. Madem bu kadar başarısızlardı, bu insanlar neden hala üst düzey görevlerde. Şu anda büyükşehirde yaklaşık 37 bin personelimiz var. Bütçenin yetmeme nedeni personel sayısının aşırı fazla olmasıdır. Biz daha önce Konak ya da İzBB’yi yönetmedik, dolayısıyla eksik kalan yanların arkasına sığınmadan bir sonraki yönetimlere nasıl daha sağlıklı bir belediye devredebiliriz, bunu düşünelim.” dedi.
"Çalışamayacak bir Konak’a doğru ilerliyoruz"
Bu şekilde ilerlendiği takdirde Konak Belediyesi’nin işleyemeyeceğinin altını çizen AK Parti Meclis Üyesi Hakan Yıldız;
“Biz, 2019’da seçildiğimizde kasasında 6 milyon dolar nakit para olan bir belediyeydik. Kasasında bugün ki karşılığı 250 milyon TL olan hiçbir kuruluşa borcu olmayan bir Konak Belediyesi vardı. İşçisi, memuru isyan etmeyen bir Konak Belediyesi vardı. Biz o dönem Konak’ın temel sorunları olan kentsel dönüşüm problemlerini çözmeye paramızın doğru yerlere harcanması için çabalar ve çalışmalar gösterdik. Döviz cinsinden yüzde 35 olarak artırmışız ama borçsuz aldığımız belediyeyi borç batağına sürüklemişiz. Gelirimizin azalmadığı ama maalesef para politikasını yönetemediğinizin faturasını Konak Belediyesi ödemektedir.”
“Mali tablonun sorumlusu CHP’nin beceriksizliğidir.
“En kıymetli mallarımızı maalesef çok ucuza Büyükşehir Belediyesi’ne bıraktık. Hem Pazar yerimizi aldılar, hem de yapmaları gereken ödemeleri yapmadılar. Geçtiğimiz bir yıl içerisinde ne olduğunu gördük, alacağımız olan bir noktada duruyoruz. Bizim neden paramızı ödemiyorlar? Biz belediye binamızı bu koşullarda mı tamamlamak zorundayız. Biz, Tepecikteki malımızdan da olduk, Göztepe’deki otoparkımızdan da olduk. Konak Belediyesi’nin kurumsal hafızasıyla oynadık. Biz Konak’ın birçok değerli bürokratımızı hatalı ve incitici şekilde değiştirdik. Önümüzdeki yıl şunu görüyoruz, alt kadrolarla da bir değişim yapılacak. Konak’ın içerisinde bulunduğu mali tablonun sorumlusu Cumhuriyet Halk Partisi’nin beceriksizliğidir. CHP, bunun sorumluluğunu üstlenmek zorundadır.”
“EXPO rezaleti yaşadık”
Dibimizde bir EXPO rezaleti yaşadık, meclis bir bilgi sahibi değil. Niye? Bu planların hiç biri bu meclise gelmemiş. Bu meclisi yok saymış bir İzBB’den bahsediyoruz. Biz, Konak Milliyetçiliği yapmaktan çekinmiyoruz. Belediye şirketlerinin deneyimsizliğinden kaynaklı yaşadığınız problemler var. Doğal olarak ödemediğiniz vergi borçlarının üzerinizde ciddi bir yükü var. Protokolünü iptal ettiğimiz bir işi, faaliyet raporuna eklemişiz muhtemelen Başkan Mutlu’nun bundan haberi yok. Biz umut verecek bir proje bu raporda bulamadık. Çalışamayacak bir Konak’a doğru ilerliyoruz. Ben bir uyarıda bulunmak isterim, Gürçeşme’de Ege Şehir Planlama ile bir çalışma yapılıyor. Umarım ben yanılırım. Ege Şehir Planlama AŞ, İzBB’de yapılan projelerde hala bir sonuç alamıyor. İstanbul’da yürütülen bir yolsuzluk operasyonu var. Ben demokrasiye son derece inanırım. Siyaset yapanların sorumlulukları vardır. Biz net bir şekilde sorumlulukları ortaya koymamız gerekiyor. Boykot çağrıları yaparak, istenen sonuç gerçekleşmedi. Biz, AK Parti’nin mensubu olmaktan gurur duyuyoruz.” diye konuştu.
“Rapor, kararlılıkla doğru işler yaptığımızı göstermektedir”
Rapor değerlendirmesinde bulunan ve doğru yolda olduklarını kaydeden CHP Meclis Üyesi Ayşın Akyarlı Savatlı, “2024 yılı faaliyet raporu belediyemizin bir yıllık samimi emeğini ortaya koymaktadır. Rapor, kararlılıkla yürüdüğümüz yolda doğru işler yaptığımızı göstermektedir. Konak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
“Konak mazeret kabul etmez”
“Son olarak, faaliyet raporu ile ilgili söz alan ve AK Partili meclis üyelerine yanıt veren Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Ülkenin bulunduğu zor şartları biliyoruz. Ama bunları gerçekten bir mazeret olarak sunmuyoruz, Konak mazeret kabul etmez. Biz, 1 Nisan ve 10 Nisan arasında nakit olarak 110 milyon lirayı ödedik. Bu durum biz ilk geldiğimizde de vardı. İller Bankası’ndan bugün yeni bir kesinti bekliyoruz. Hala bizimle anlaşma yapılmadığı için toplam kesilen rakam 140 milyona yaklaştı.”
“DMO peşin para istiyor”
“Bu Konak için çok ciddi bir rakamdır. 37 tane araç alacaktık, ancak 5 tane alabildik. Biz araçlarımızı Devlet Malzeme Ofisi’nden almak istedik. DMO peşin para istiyor, bizden bu para kesilmeseydi biz 37 aracı fazlasıyla alabilirdik. Bu yüzden eski araçlarla temizlik yapmak zorunda kalıyoruz. Spor kulüpleriyle toplantı yaptık ve onlara nakit yardım yapamayacağımızı aktardık. Sadece kendi kulübümüze yardım yaptık. Biz kulüplere, bu süreçten sonra malzeme yardımı yapacağız.
Faaliyet raporuna 20 kabul, 10 ret oyu
“2025 hepimiz için daha zor olacak. Biz kıdem tazminatının kalan borcu için kredi çekmedik, Katılım Finans Bankası SGK borcu olan belediyelere borç vermeyecekmiş, kredi alamadık. Diğer bankalar ile gerekli görüşmelerimiz devam ediyor, sonuç alabilmeyi umuyorum.” ifadelerini kullandı. Söz konusu 2024 yılı faaliyet raporu Cumhur İttifakı'nın ret, CHP'nin ise kabul oylarıyla, oy çokluğu ile kabul edildi. Katılamayan üyelerin Mazeretleri oy birliği ile kabul edildi.
“Sokaktakilerin mücadelesi bağımsız bir adalet için”
Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Masumiyet kelimesi hukukun olmazsa olmazı, sokakta mücadele verenlerin mücadelesi bağımsız bir adaletin sağlanması için, çocuklarımızın adaletli bir geleceği olabilmesi için. Gençler gelecekleri için neden umutsuz bunu sormak gerekiyor, gençler niye kaybedecek bir şeyleri yokmuş gibi hissediyor, neden geleceklerini kurtarmak için gece vakti TOMA karşısında mücadele vermek zorunda kalıyor bunu sormak lazım. Hepinize katıldığınız için teşekkür ederim.” sözleriyle Belediye meclisini sonlandırdı.