Karşıyaka Belediyesi Mart ayı meclis toplantısı, 3 Mart tarihinde, Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal'ın başkanlık ettiği meclis toplantısında Karşıyaka Oda Orkestrası'na ilişkin iddialarla ilgili konuşmuş ve Karşıyaka Oda Orkestrası'ndan ayrılan müzisyenlerin İzmir Büyükşehir’in kurduğu orkestraya gitmeyi tercih ettiğini, Koda’nın yeni ve genç sanatçılarla yola devam edeceğini açıklamıştı.
Başkan Ünsal, geçtiğimiz günlerde Koda'dan ayrıldığını ifade ettiği sanatçıların yerine yeni ve genç sanatçılar geleceğini söyledi. Ayrılan sanatçılar yaşlı mıydı sorusunun bu noktada doğru bir soru olduğunu düşünüyorum. Çünkü Koda'da yer alan tüm müzisyenler gençti. Koda'nın konserlerine giden müzik severler orkestranın genç müzisyenlerden kurulu bir orkestra olduğunu zaten bilirler. Ayrıca bir müzisyenin yaşı müzik yapmasına engel değildir.
Başkan Ünsal, Koda'da görev yapan müzisyenlerin İzmir Büyükşehir'in kurduğu orkestraya gitmeyi tercih ettiğini de söylemişti. Fakat İzmir Oda Orkestrası'nın resmi hesabından yapmış olduğu açıklama bu bilgiyi doğrulamıyor. İzmir Oda Orkestrası'nın açıklaması şu şekilde;
"Sanat, değişimle renklenir, müzik ise her yeni yolculukta yeniden hayat bulur. Karşıyaka Oda Orkestrası olarak başladığımız yolculuğumuza, şimdi İzmir Oda Orkestrası adıyla devam ediyoruz. Bu değişim, yalnızca bir isim farklılığından ibaret değil; orkestramızın kapsayıcılığını ve tüm İzmir’i kucaklayan sanat vizyonunu temsil ediyor. Karşıyaka’da izleyicilerimizle kurduğumuz o eşsiz bağ hep devam edecek. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da sanatın birleştirici gücüyle kentin dört bir yanında müziği yankılatmaya, ulusal ve uluslararası platformlarda İzmir’i temsil etmeye devam edeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi çatısı altında yeni ismimizle, şehrin kültür ve sanat mirasını daha da ileriye taşımak için çalışacağız. Bugüne kadar bizimle birlikte bu yolculuğa eşlik eden tüm sanatseverlere teşekkür ederiz. Yeni ismimizle, aynı tutku ve aynı heyecanla müziğin gücünü paylaşmaya devam edeceğiz."
Buradaki kilit cümle; "Karşıyaka Oda Orkestrası olarak başladığımız yolculuğumuza, şimdi İzmir Oda Orkestrası adıyla devam ediyoruz." cümlesi.
Başkan Ünsal'ın söylemiş olduğu gibi Koda'daki bazı müzisyenler, İzmir Büyükşehir'in kurduğu orkestraya gitmeyi tercih etmemiş. Edindiğim bilgilere göre Koda'daki bazı müzisyenler değil, Koda'da yer alan tüm müzisyenler Karşıyaka Belediyesi'nin bünyesinden ayrılıp Büyükşehir'e geçerek İzmir Oda Orkestrası'nı kurmuşlar. Bu gidişin nedenleri ise orkestradaki müzisyenlerin daha iyi, daha büyük salonlarda prova yapmak ve konser vermek konusundaki istekleri... Bu istekler bir orkestra müzisyeni için çok anlaşılır isteklerdir. Çünkü Koda, son zamanlarda vermiş olduğu konserlerde artık Karşıyaka'daki salonlara sığmıyordu çünkü seyircilerin Koda'ya ilgisi son derece yüksek bir seviyedeydi. Ayrıca prova için de akustiği daha iyi bir salonu tercih etmek müzisyenlerin en doğal tercihidir. Elbette bir de bu işin bütçe boyutu var; Karşıyaka Belediyesi'ne göre Büyükşehir'in bütçesi daha büyük bir bütçe. Bütçe, yapılacak konserlerin ve "konuk" şeflerin çeşitliliği konusunda önemli bir durumu ifade eder.
Aslında Koda'da yer alan müzisyenlerin isteği Koda ismini devam ettirmek yönündeymiş. Orkestrada yer alan müzisyenler, hem İzmir Oda Orkestrası'nın hem de Koda'nın aynı anda devam edebileceğini Başkan Ünsal'a iletmişler. İzmir Oda Orkestrası olarak Büyükşehir bünyesinde yapılan konserleri Karşıyaka olarak Koda'da tekrarlamak müzisyenlerin bir talebi olarak Başkan Ünsal'a iletilmiş. Fakat Başkan Ünsal bu talebi kabul etmemiş, çünkü Başkan Ünsal, kendisinin de ifade ettiği gibi Koda ismini, yeni müzisyenleri belediye bünyesine alarak devam ettirmek istiyor. Bu arada Başkan Ünsal Koda'yı yeni müzisyenlerle devam ettirmeyi başarabilirse başarılı bir işe imza atmış olur, böylece Koda da kapanmamış olur. Fakat ülkemizdeki iyi seviyede olan klasik müzisyen sayısının azlığı düşünülürse bunun çok mümkün olamayacağını ya da başka bir ifadeyle zor olacağını söylemek isterim. "Ensemble" konusu ise başlı başına bir sorun.
Umarım Karşıyaka'nın değerlerinden biri olan ve 10 yıldır çok emek verilerek iyi bir seviyeye gelmiş olan Koda yine iyi müzisyenlerle yaşatılır ve müzik yapmaya devam eder. İzmir Oda Orkestrası, Büyükşehir bünyesinde, Koda da Karşıyaka Belediyesi bünyesinde başarılı işlere imza atar. Böylece kültür ve sanat anlamında kazanan hem Karşıyaka hem de İzmir olur. Böylece iki oda orkestrası İzmir'de sanat severlere güzel konserler vermiş olur. Kazanan da sanat ve müzik olur.