Kış aylarında kapalı alan kullanımının artmasıyla birlikte enfeksiyon riskinin yükseldiğini belirten beslenme uzmanları, bağışıklığın güçlü tutulması için temel besin gruplarının düzenli tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti. Uzmanlara göre her öğünde protein kaynaklarına yer vermek, haftada iki kez balık tüketmek, C vitamini zengini mevsim meyvelerini tercih etmek ve D vitamini takviyesini ihmal etmemek, kış hastalıklarına karşı vücudun direncini artırıyor.
Protein ve Omega-3 bağışıklığın temel destekçileri
Medicana Konya Hastanesi’nden Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, bağışıklık sistemi hücrelerinin üretimi için yeterli proteinin şart olduğunu belirterek yumurta, et, balık ve kuru baklagillerin her öğünde tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Öten, Omega-3 yağ asitlerinin antiinflamatuvar etkisine dikkat çekerek, “Haftada iki gün mutlaka mevsim balığı tüketilmeli. Balık yiyemeyenler için ceviz, keten tohumu veya doktor önerisiyle Omega-3 takviyesi uygun seçeneklerdir” dedi.
C vitamini depolanmıyor: Günlük tüketim şart
C vitamininin bağışıklık için kritik olduğunu hatırlatan Öten, “Günde iki portakal günlük ihtiyacı karşılar. Bu vitamini depolayamadığımız için hastalık döneminde kilo kilo meyve yemeye gerek yok” ifadelerini kullandı. Brokoli, maydanoz ve bibergillerin de güçlü C vitamini kaynakları olduğu belirtildi.
Kış aylarında D vitamini eksikliğine dikkat
Güneş görmeyen dönemlerde D vitamini takviyesinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Öten, yumurta ve yağlı balıkların da bu vitamin için önemli kaynak olduğunu söyledi.
Probiyotik ve prebiyotikler bağırsak sağlığını güçlendiriyor
Bağırsak sağlığının bağışıklık üzerindeki belirleyici etkisine dikkat çeken Öten, yoğurt ve kefir gibi probiyotiklerle soğan ve sarımsak gibi prebiyotiklerin düzenli tüketilmesini önerdi.
Kışın su tüketimi düşüyor: Günde en az 2 litre
Öten, soğuk havalarda su içme isteğinin azalmasına rağmen vücudun bağışıklık hücrelerini taşıyan lenf sıvısı için suyun hayati olduğunu belirterek, “Günlük 2-2,5 litre su tüketmek gerekir” dedi.
Doğal bağışıklık destekçileri: Sarımsak, zerdeçal, kırmızı-mor meyveler
Antimikrobiyal etkisi güçlü sarımsağın her gün bir diş tüketilebileceğini belirten uzman, zerdeçalın karabiberle birlikte daha etkili olduğunu hatırlattı. Kırmızı ve mor meyvelerin yüksek antioksidan kapasitesiyle serbest radikallerle savaşta önemli rol oynadığı ifade edildi.
Çocuklarda kahvaltı, protein ve kemik suyu kritik öneme sahip
Çocukların bağışıklık sistemi için düzenli kahvaltının zorunlu olduğunu söyleyen Öten, yumurta, tahin–pekmez, yeşil sebzeler ve günlük meyve tüketiminin önemine dikkat çekti.
Kırmızı et veya balığın mutlaka beslenme planında yer alması gerektiğini belirten Öten, “Balık haftada bir-iki kez verilmeli. Tüketemeyen çocuklarda Omega-3 takviyesi hekim kontrolünde değerlendirilebilir” dedi.
Kemik suyunun büyüme gelişme ve bağışıklık için önemli bir destek olduğunu belirten uzman, çorbalara eklenerek kolay tüketilebileceğini ifade etti.





