SAĞLIK

Kahve tüketiminde günde 4-5 fincan sınırı aşılmamalı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Akkaya Erden, düzenli kahve tüketen bireylerde Tip 2 diyabet riskinin yüzde 20–30 oranında azaldığını belirterek günlük kafein sınırının 400 mg’ı geçmemesi gerektiğini söyledi.

Abone Ol

Kahvenin yalnızca enerji verici bir içecek olmadığını, aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu vurgulayan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Akkaya Erden, düzenli ve ölçülü kahve tüketiminin diyabet, karaciğer hastalıkları ve nörolojik rahatsızlıklar üzerinde koruyucu etkiler sağladığını belirtti. Erden, geniş ölçekli araştırmaların kahve tüketen bireylerde Tip 2 diyabet gelişme riskinin anlamlı oranda azaldığını gösterdiğini söyledi.

“Antioksidan içeriği hücresel hasarı azaltıyor”

Diyetisyen Erden, kahvenin klorojenik asit ve polifenoller gibi güçlü antioksidan bileşenler içerdiğini belirterek, bu maddelerin serbest radikallerin hücrelere verdiği hasarı azalttığını ifade etti. Kahvenin yalnızca enerji yükselten bir içecek değil, aynı zamanda hücre koruyucu bir bileşen olduğunu vurguladı.

Kahve, karaciğer ve beyin sağlığını da destekliyor

Araştırmaların düzenli kahve tüketen kişilerde karaciğer yağlanması, fibrozis ve siroz riskinin azaldığını gösterdiğini belirten Erden, kafeinsiz kahvenin de benzer faydalar sağlamasının etkinin kafeinden ziyade kahvenin bitkisel bileşiklerinden kaynaklandığını söyledi.

Kalp sağlığına ilişkin güncel bilimsel verilerin de ölçülü tüketimi desteklediğini vurgulayan Erden, “Günde 2-3 fincan kahve içenlerde Parkinson ve Alzheimer hastalıklarının daha düşük oranda görüldüğü gösterilmiştir” dedi.

“Diyabet riskini yüzde 20–30 azaltıyor”

Kahvenin diyabet üzerindeki etkilerinin güçlü bilimsel verilerle desteklendiğini belirten Erden, “Geniş ölçekli çalışmalar, düzenli kahve tüketen bireylerde Tip 2 diyabet riskinin yüzde 20 ila 30 azaldığını ortaya koyuyor. Günde 3-4 fincan kahve içenlerde bu risk daha da düşebiliyor” dedi.

Diyetisyen Erden, araştırmalarda her ek fincan kahvenin diyabet riskini yaklaşık yüzde 7 azalttığının görüldüğünü, ancak günlük kafein sınırının 400 mg (yaklaşık 4-5 fincan) ile sınırlı tutulması gerektiğini vurguladı.

“En faydalı etki sade ve şekersiz kahvede görülüyor”

Kahvenin faydasının en çok sade, şekersiz tüketimde ortaya çıktığını belirten Erden, şekerli, kremalı veya aromalı içeceklerde bu etkinin azaldığını söyledi. Ayrıca kahvenin su yerine geçmediğini hatırlatarak, “Kahvenin diüretik etkisi nedeniyle mutlaka günlük su tüketimi ayrı tutulmalıdır. Yetişkinler günde 2–2,5 litre su içmelidir” diye konuştu.