Dünya genelinde beslenmenin temel kaynaklarından biri olan yumurta, zengin içeriğiyle insan sağlığı için vazgeçilmez bir gıda olarak öne çıkıyor.
Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR), Dünya Yumurta Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, yumurtanın sağlıklı beyin, kas, cilt, göz ve sinir sistemi gelişimini desteklediğini vurguladı.

“Doğal bir vitamin deposu”

YUM-BİR’in açıklamasında, yumurtanın içerdiği 14 esansiyel besin maddesiyle tam bir vitamin ve mineral deposu olduğuna dikkat çekildi:

“Yumurta; demir, çinko, A, B, D ve E vitaminleri bakımından son derece zengindir. Yüksek kaliteli protein, amino asit, kalsiyum, sodyum, iyot ve selenyum gibi besin ögeleri ile beyin gelişiminde rol oynayan kolin açısından da güçlü bir kaynaktır.”

Açıklamada ayrıca, düzenli yumurta tüketiminin kalp hastalıkları riskini azaltabileceği ve yaşa bağlı Alzheimer’ı önlemede destekleyici etkiye sahip olabileceği belirtildi.

“Türkiye, dünya üretiminde ilk 5’te”

YUM-BİR, Türkiye’nin yumurta üretiminde dünya sıralamasında üst sıralarda yer aldığını vurguladı:

“Türkiye yılda 22 milyar yumurta üretimi ve 450 milyon dolar ihracatıyla dünya sıralamasında ilk 5 içindedir.
135 milyonluk üretim kapasitesiyle sektör, 39 ülkeye sofralık, kuluçkalık, likit ve toz yumurta ihraç ediyor.”

YUM-BİR, Türkiye’nin kuş gribi salgınlarıyla mücadelede en başarılı ülkelerden biri olduğunu ve bu sayede dünyanın en güvenilir yumurta tedarikçileri arasında gösterildiğini de aktardı.

“Çocuklara günde 1-2 yumurta öneriyoruz”

YUM-BİR açıklamasında, yumurtanın özellikle çocukların büyüme ve gelişimi açısından önemine değinildi:

En yüksek pestisit kalıntısı tespit edilen meyve ve sebzeler
En yüksek pestisit kalıntısı tespit edilen meyve ve sebzeler
İçeriği Görüntüle

“Okul çağındaki çocuklara günde en az 1-2 yumurta yedirilmesi, hem sağlıklı bireylerin yetişmesini sağlar hem de üreticinin sürdürülebilir üretimini destekler.”

YUM-BİR, yumurtanın sadece ekonomik bir besin değil, aynı zamanda sağlıklı yaşamın temeli olduğunu vurguladı.

“Yumurta, içerdiği vitamin ve minerallerle tüm dünyada sofraların değişmez parçasıdır. Düzenli tüketildiğinde vücuda enerji, bağışıklığa güç ve uzun vadede sağlıklı bir yaşam sunar.”

Kaynak: İHA