İzmir’de yaşayan emekli deniz astsubayı Saim Yeşildağ (54), yıllardır gönül verdiği kaligrafi sanatını genç nesillere aktararak önemli bir sosyal misyonu üstleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı" olarak da tanınmış olan Yeşildağ, kaligrafinin Türkiye’de daha fazla tanınması için zamanının büyük bir bölümünü vakfediyor.

Şenol Aslanoğlu: İzmir'de Ekrem'ler bitmez! Şenol Aslanoğlu: İzmir'de Ekrem'ler bitmez!

Yeşildağ: Hat ile kaligrafinin farkını anlatıyor

Toplumun genellikle hat sanatını bildiğini ancak kaligrafi ile hat sanatı arasındaki farkı bilmediklerini ifade eden Yeşildağ, "Hat sanatı Arap alfabesiyle, kaligrafi ise Latin alfabesiyle yapılıyor. Ancak ikisi de güzel yazı sanatıdır. Amacım, kaligrafinin de en az hat sanatı kadar bilinir olmasını sağlamak" dedi.

İlk eğitimini 2007 yılında aldı 

Sanata ilgisi, 2007 yılında Ankara'da görev yaptığı sırada başlayan Yeşildağ, beş yıl boyunca kaligrafi eğitimi aldı. 2015 yılında İzmir’e tayin olduktan sonra ilk atölyesini açarak bu sanatı yaygınlaştırmaya başladı. 2017’de emekli olduktan sonra tamamen öğrenci yetiştirmeye odaklanan sanatçı, bugün atölyesinde 60 öğrenciye eğitim veriyor.

Türkiye’ye genç kaligraflar kazandırıyor

Yeşildağ, şu ana kadar dört öğrencisinin de kaligrafi sanatçısı olarak unvan aldığını ve bu durumun kendisine büyük gurur verdiğini belirtiyor. "Sanat insanı rahatlatıyor. Öğrencilerimle her gün ders yapıyoruz. Şu an büyük bir sergi hazırlığındayız. Amacım, benden sonra da bu sanatı yaşatacak yeni kaligrafların yetişmesini sağlamak" dedi.

Izmir Kaligraf Sanatı

Sanatın kaybolmaması için okullara gidiyor

Kaligrafi sanatçısı sayısının az olduğunu vurgulayan Yeşildağ, özellikle okullarda tanıtım etkinlikleri düzenleyerek daha fazla kişiye ulaşmayı hedeflediğini belirtti. Yeşildağ, "Sanatın kaybolmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Ne kadar çok insana öğretebilirsek, o kadar mutlu oluyoruz" şeklinde konuştu.

Stres ile başa çıkmak için sanat

Atölyeye katılan öğrencilerden makinist Bilal Üzer (42), kaligrafinin kendisine huzur verdiğini söylüyor: Üzer, şunları kaydetti: "Boş zamanlarımda sanatsal çalışmalar yapmayı seviyorum. Kaligrafiyi öğrenmek için Saim hocayla çalışmaya başladım. Özellikle stresli işlerde çalışanlar için kaligrafi adeta bir meditasyon gibi geliyor."

Kaynak: Haber Merkezi