İzmir’de 28 yıldır faaliyetini sürdüren Hilton Oteli’nin 2020 yılında kapanacağının açıklanmasının ardından, otelin aslında Büyükşehir'e otopark gelirinin yarısı ödemesi gerektiği ama bu geliri hiçbir zaman ödemediği konusu basında sıklıkla yer almıştı.
Birgün Gazetesi'nden Berkay Sağol'un 30.09.2020 tarihli haberine göre İzmir Büyükşehir Belediyesi 33 yıl boyunca arsasını verdiği dev Hilton Otelinden bir kuruş bile alınmadığı ifade ediliyordu. Hilton Oteli'nin otopark gelirinin yarısının belediyeye verilmediği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne hiç bir ödeme yapılmadığı bir aynı haberde belirtilmişti. Hatta otelin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Vakıflar Bankası’ndan çektiği kredinin borcunu ödettiği bilgisi de haberde mevcuttu.
Tunç Soyer; "Belediyeyi kayba uğratan bir sözleşmeye müsaade etmeyeceğiz" demişti
Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı;
"Tesisin yeniden 5 yıldızlı ve yüksek standartlı bir otel olarak hizmete girmesini istiyoruz, belediyeyi kayba uğratan aynı şartlarda bir sözleşmeye müsaade etmeyeceğiz."
Bu konuyla ilgili yapacakları görüşmeleri ve alacakları kararları tüm şeffaflığıyla İzmir kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Tunç Soyer, “Şehrin göbeğinde ölü bir turizm tesisi oluşmasının yaratacağı itibar kaybına da, belediyenin yani İzmirlinin ekonomik çıkarlarının zedelenmesine de tahammülümüz yok. Bugün itibariyle bize düşen görev, 4,5 milyon İzmirlinin hakkı olan yüzde 23.5’lik belediye hissesinin gerektirdiği duruşu sergilemektir” diye de ekliyordu.
Turizmciler hastane projesine karşı
Bugünlerde ise İzmir Hilton'un özel bir hastaneye satılacağı ve bir hastaneye dönüştürüleceği konuşuluyor. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan yardımcısı Bülent Tercan "Unesco Dünya Kültür Mirası adayı Tarihi Liman Kenti Kemeraltı'nın sınırları içinde yer alan tesisin hastane yapılmasını kabul edilemez" bulduklarını açıkladı. Bülent Tercan, ayrıca hastane kararının, İzmir'in UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girmekten vazgeçmesi anlamını taşıdığını da söyledi. Bülent Tercan, "Bu otelimiz UNESCO Listesi için kabul görmek isteyen tarihi Kemeraltı'nın sınırları içindedir. Bu nedenle burada ne yapılacaksa UNESCO adaylığına katkı koyacak nitelikte olmak zorundadır. Bu anlamda hastane en son yapılacak şey. İzmir'in Tarihi Liman Kenti Kemeraltı'nın UNESCO adaylığından vazgeçiliyor mu?" diye sordu.
Cemil Tugay: Uzlaşmaya gidilmesi gerekiyor
Cemil Tugay ise geçtiğimiz günlerde Hilton Oteli meselesi ise ilgili şu ifadeleri kullanmıştı;
“Hilton Oteli’yle ilgili bize ulaşan hiçbir başvuru ve talep yok. Zannediyorum o birilerinin düşüncesi ama bize iletilen bir şey yok. İletilirse değerlendiririz, bakarız. Hilton Oteli’nin tekrar bir şekilde İzmir halkına hizmet veren bir tesise dönüşmesini hepimiz istiyoruz tabii ki. O bölgenin ihtiyaçları çerçevesinde bazı kararlar vermemiz lazım. Henüz bununla ilgili bir çalışma yapmış değiliz. Bizim oradaki hisselerimiz düşük oranda. Bizden daha fazla hissesi olan ve kararda hak sahibi olan insanlar var. Bir uzlaşmayla gidilmesi lazım. Her türlü konuda uzlaşma gerektiğini düşünüyorum."
İddialar araştırılmalı
İzmir Hilton Oteli, tekrar otel hizmeti vermeye başlasa da, hastaneye dönüştürülse de eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanları'nın ifade ettikleri gibi 28 yıl boyunca (1992-2020) belediyenin kasasına girmeyen gelirler Başkan Tugay tarafından araştırılmalı ve bir sonuca vardırılmalıdır. Ya da yıllardır konuşulanların aksine böyle bir gelir paylaşım modeli yoksa, bunun olmadığı da İzmirlilere nedenleriyle birlikte açıklanmalıdır.