İran'da Azerbaycanlı aktivistlere yönelik baskılar artıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Ekim ayından bu yana en az iki düzine aktivistin hapse atıldığını ve çoğunun herhangi bir somut kanıt olmaksızın ağır cezalara çarptırıldığını açıkladı.
HRW, bu durumun, Tahran yönetiminin muhalif sesleri susturma girişiminin bir parçası olduğunu belirtiyor.
Ağır suçlamalar ve uzun hapis cezaları
HRW'nin yayınladığı rapora göre, İran İslami Devrim Mahkemesi 10 Azerbaycanlı aktiviste, 3 ila 14 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi. Örgüt, bu yargılamaların sivil toplumu ve etnik azınlıkların hak taleplerini engellemek amacıyla gerçekleştirildiğini savunuyor.
Raporda, tutuklanan aktivistlerin çoğunun çevre sorunlarına dikkat çektiği, İran’daki etnik grupların sivil haklarını savunduğu veya 2022 protestolarında hayatını kaybedenlerin ailelerine destek verdiği için hedef alındığı belirtiliyor.
İranlı yetkililer sistematik baskı uyguluyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün İran Araştırmacısı Nahid Naghshbandi, "İranlı yetkililer, muhalefeti susturmak için sistematik olarak sivil toplumu ve etnik azınlıkları ağır suçlamalar ve uzun hapis cezalarıyla hedef alıyor" dedi.
HRW, İran yönetiminin tutuklulara tıbbi bakım sağlamadığını, bazı mahkumları hücre hapsinde tuttuğunu ve psikolojik baskıya maruz bıraktığını da raporunda vurguladı.