Kremasız mantar çorbasından, fırında makarnaya, yoğurtlu mezeden irmik tatlısına kadar tam bir Ramazan keyfi için tariflerimizi deneyin!

Menü

  • Kremasız mantar çorbası
  • Fırında makarna 
  • Yoğurtlu meze 
  • Cevizli irmik tatlısı

Kremasız mantar çorbası tarifi

Mantar, doğal lezzeti ve besleyici özelliği ile sofraların vazgeçilmezi haline gelir. Kremasız bir mantar çorbası, iftar sofralarınızda hafif bir başlangıç yapmak isteyenler için mükemmel bir tercih olacak.

Malzemeler:

  • 500 gram taze mantar
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1,5 su bardağı et ya da tavuk suyu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı su
  • Yarım limon suyu (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Sabahları su içmenin faydaları! Güne enerjik başlayın Sabahları su içmenin faydaları! Güne enerjik başlayın
  • Mantarları temizleyip ince ince dilimleyin.
  • Soğanı ve sarımsakları ince ince doğrayın.
  • Bir tencerede zeytinyağını ısıtın, soğanı ve sarımsağı ekleyin. Soğanlar pembeleşene kadar soteleyin.
  • Mantarları ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar pişirin.
  • Unu ekleyin ve karıştırarak 1-2 dakika kavurun.
  • Et ya da tavuk suyunu ekleyin, ardından suyu ve baharatları da ekleyin. Çorbayı kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 10-15 dakika pişirin. Çorbanın kıvamını kontrol edin, gerekirse biraz daha su ekleyebilirsiniz.
  • Limon suyu ekleyerek karıştırın ve sıcak servis yapın.

Fırında makarna tarifi

Fırında makarna, hem doyurucu hem de çok lezzetli bir yemek. İftar sofrasına hem şık hem de pratik bir yemek eklemek isterseniz, işte fırında makarna tarifi:

Malzemeler:

  • 500 gram makarna
  • 1 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)
  • 1 su bardağı beyaz peynir (daha az tuzlu tercihe göre)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı su
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı:

  • Makarnayı tuzlu suda haşlayın, ardından süzün.
  • Bir tavada tereyağını eritin, unu ekleyin ve kavurun.
  • Sütü ekleyin ve karıştırarak pişirin. Karışım koyulaşana kadar karıştırmaya devam edin.
  • Sütlü karışıma haşlanmış makarnayı ekleyin. Peynirleri ekleyin ve karıştırın.
  • Karışımı fırın kabına dökün, üzerine ekstra peynir serpin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, peynirler eriyip üzeri kızarana kadar 20-25 dakika pişirin.
  • Fırından çıkarın, sıcak servis yapın.

Yoğurtlu meze tarifi

Yoğurtlu mezeler, hem lezzetli hem de sağlıklıdır. İftar sofralarınızı zenginleştirecek bu meze, hem pratik hem de doyurucudur.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • Taze nane veya dereotu (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  • Yoğurdu bir kaba alın.
  • Sarımsağı ezerek yoğurda ekleyin.
  • Tuz ve zeytinyağını da ekleyin.
  • Karıştırın ve üzerine pul biber serpin.
  • Nane ya da dereotu ile süsleyerek soğuk servis yapın.

Cevizli irmik tatlısı

İrmik tatlısı, geleneksel tatlılar arasında yer alır ve cevizle birleşince mükemmel bir lezzet ortaya çıkar. Ramazan ayında iftar sonrası hafif bir tatlı arayanlar için ideal bir seçenek.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım su bardağı ceviz içi (dövülmüş)
  • 1 çay bardağı su

Yapılışı:

  • Şeker, süt ve suyu bir tencerede karıştırın ve kaynamaya bırakın.
  • Ayrı bir tavada tereyağını eritin, irmiği ekleyin ve sürekli karıştırarak kavurun.
  • Kavrulmuş irmiğe kaynamış süt karışımını yavaşça ekleyin.
  • Karışım koyulaşana kadar karıştırarak pişirin.
  • Ocaktan aldıktan sonra cevizi ekleyin ve karıştırın.
  • Karışımı servis tabağına dökün ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra dilimleyip, üzerine ceviz serperek servis yapın.

Afiyet olsun!

Kaynak: Haber Merkezi