Doğal tarım yöntemleriyle bahçesinde sebze yetiştiren Yurdagül Çavdar, bu yılki hasadında büyük bir sürpriz yaşadı. İki haftadır görmediği bal kabaklarının 40 kilograma ulaştığını fark eden Çavdar, dev kabakları taşımakta zorlandı.
“Torunum kadar olmuş”
Kabaklarını elleriyle okşayarak seven ve onlarla konuşan Çavdar, “Kabaklarım nasıl olmuş böyle; maşallah. Otların arasına da saklanmışlar, torunum kadar olmuşlar” diyerek sevincini paylaştı.
“Hayvan gübresinin yerini kimyasal tutmaz”
Kabakların bu kadar büyümesinde hayvan gübresinin etkili olduğunu söyleyen Çavdar, “Damla sulama dışında özel bir bakım yapmadım. Hayvan gübresinin yaptığını hiçbir gübre yapmaz. Yerini de sevdi herhalde, bu kadar büyüdü. Bir kişi kaldıramaz bu kabağı” dedi.
Çavdar, kabağı kesmenin kolay olmadığını belirterek “Önce testereyle ikiye böleceğiz, sonra bıçakla küçük parçalara ayıracağız” diye konuştu.
Bal kabağının sağlık faydaları
A, C ve E vitaminleri açısından zengin olan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kalp sağlığını destekliyor ve kanser riskini azaltmaya yardımcı oluyor.
Sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan bu besin, doğal içeriği sayesinde vücut direncini artırarak mevsim geçişlerinde önemli bir koruma sağlıyor.