Universitat Autònoma de Barcelona ve iş birliği yaptığı araştırma enstitülerinin gerçekleştirdiği çalışmada, hamilelik dönemindeki kadınların beyin yapısındaki değişimler ilk kez detaylı bir şekilde incelendi. Araştırmacılar, hamileliğe özel hormon değişimlerinin ve psikolojik refahın beyinde nasıl değişimlere yol açtığını inceledi. Araştırma sonucu ortaya çıkan bulgular hem hamilelik süreci hem de doğum sonrası dönemdeki önemli nörolojik dönüşümler yaşandığını gözler önüne serdi.

Kapya biberin bilinmeyen faydaları! Kapya biberin bilinmeyen faydaları!

Hamile kadınların beyindeki gri madde hacmi %5 azalıyor

Merkezi sinir sisteminizde yer alan gri madde, hareket, hafıza ve duygusal süreçleri düzenlemek için hayati öneme sahip olan bir bölümdür. Yapılan araştırmada, 179 hamile kadının beynini taranarak hamilelik süresince ve doğum sonrası dönemdeki biyolojik ve ruhsal değişimleri incelendi. Hamilelik döneminde olan kadınların beynindeki gri madde hacminin %5 kadar azaldığı tespit edildi, ancak doğum sonrası dönemde ise kısmi bir iyileşme gözlendi. Özellikle sosyal bilişle bağlantılı bölgelerde bu değişimlerin belirgin olduğu görüldü. Çalışmada, yaşanan bu değişimlerin, östrojen hormonlarındaki dalgalanmalara bağlı olduğunu belirtildi.

Hamilelik ve psikolojik durum birlikte etkili oluyor

Çalışma ayrıca, doğum sonrası dönemde gri madde hacmini toparlayan kadınların, bebekleriyle daha güçlü bağlar kurduğunu ortaya koydu. Psikolojik durumun da önemli bir rol oynadığını belirtilen araştırmada, psikolojik olarak kendini iyi hisseden annelerin, nörolojik değişikliklerle beraber bebekleriyle olan ilişkilerinin daha derinleştiği ortaya çıktı.

Muhabir: Doğay Akın