İstanbul Küçükçekmece’de, evde pişirilen tavuğu tükettikten sonra mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleriyle hastaneye başvuran dört kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle tedavi altına alındı. Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte uzmanlar, özellikle tavuk gibi hassas gıdaların saklanmasına ve hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Gıda Zehirlenmesi Yaz Aylarında Artışta Ölümcül Seyredebiliyor2

Tavuk, balık, süt: En riskli gıdalar

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Oktay Alkan, gıda zehirlenmesinin; bakteri, virüs, parazit ya da toksinlerle bulaşan yiyecek ve içeceklerle ortaya çıktığını belirtti. Alkan, "Semptomlar genellikle 30 dakika ile 72 saat içinde başlıyor. Hafif vakalarda bol sıvı tüketimi ve istirahatle iyileşme gözlenirken, bazı vakalarda yoğun bakım gerekebiliyor" dedi.

Alkan’a göre; tavuk, et, balık gibi gıdaların çiğ veya uygun olmayan koşullarda tüketilmesi, açık süt ürünlerinin fazla tüketilmesi gıda zehirlenmesinde en sık karşılaşılan nedenler arasında.

Soğuk zincir hayati önem taşıyor

Gıdaların üretimden tüketime kadar doğru sıcaklıkta korunmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Uzm. Dr. Nazmiye Özcan, "Özellikle soğuk zinciri kırılmış tavuk ürünleri zehirlenmeye yol açabiliyor. Bu yaz döneminde bulantı, kusma ve ishal şikayetiyle acil servislere başvuru sayısı oldukça yüksek. Bilinmeyen yerlerden ürün satın almamak, sebze ve meyveyi iyice yıkamak çok önemli" dedi.

Yazın dışarıda bekletilen yiyeceklere dikkat

Dahiliye Uzmanı Dr. Sümeyye Karabul ise vakaların artmasında dışarıda uzun süre bekletilen yiyeceklerin önemli rol oynadığını söyledi. Özellikle karpuz gibi dışı yıkanmadan kesilen meyvelerin kontaminasyon riski taşıdığını belirtti:
“Bıçakla dışı temizlenmemiş karpuzu kestiğinizde, bakterileri içeri aktarmış oluyorsunuz. Dilimlenmiş karpuzlar uzun süre oda sıcaklığında bekletilmişse risk daha da artar.”

En çok kimler risk altında?

Uzmanlara göre gıda zehirlenmesinde risk gruplarını; gebeler, 2 yaş altı çocuklar, ileri yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış bireyler oluşturuyor. Bu gruplarda zehirlenme vakaları çok daha ağır seyrediyor ve organ yetmezliğine kadar ilerleyebiliyor.

Zehirlenmeden korunmak için 10 öneri

Uzmanların uyarılarına göre yaz aylarında gıda zehirlenmesinden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler:

· Açıkta satılan ürünlerden uzak durulmalı.

· Tavuk, et, süt ürünleri mutlaka buzdolabında saklanmalı.

· Pişirilen yemek, tekrar ısıtılmadan uzun süre bekletilmemeli.

· Gıdalar sadece tüketilecek kadar hazırlanmalı.

· Sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalı.

· Epilasyon sonrası açık yaralarla havuza girilmemeli.

· Karpuz gibi toprakla temas eden meyvelerin dışı mutlaka temizlenmeli.

· El hijyenine özen gösterilmeli.

· Sıvı tüketimi artırılmalı.

· Belirtiler başladıysa sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

Kaynak: İHA