Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Gediz Ovası'ndaki ağaçlar, açan çiçeklerle renklendi. Gediz Nehri'nin suladığı ovada erik, kiraz, şeftali ve badem ağaçları pembe, beyaz ve eflatun renklerde çiçek açtı. Ağaçların çeşitli renklerdeki çiçekleri güzel görüntüler oluşturdu.

Gediz Ovası'nın tarihi

Gediz Ovası, Manisa ili içinde yer alan, Gediz Nehri tarafından sulanan bir ova. Orta Gediz Havzası'nda konumlanan ova, 150 km uzunluğunda ve 25 km genişliğindedir. Türkiye'nin en verimli ovalarından olmakla beraber, ovada genel olarak sultaniye üzümü ve mısır üretilir. Demirköprü Barajı, ovanın sulanmasına katkı sağlar. Ovanın tarımsal SİT alanı ilan edilmesi planlanmaktadır. Ovanın geçmişi MÖ 2000 yıllarına kadar gitmektedir. İlk yerleşimden itibaren gıda ihtiyacını gidermek için aktif olarak kullanılmıştır. Ovayı; Hititler, Frigler, İyonyalılar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Saruhanoğulları ve Osmanlıların dahil pek çok medeniyet kullanmıştır.

Gediz'deki pamuk üretiminin önemi

Gediz Ovası’nda ekim alanı artan pamuk, son yıllardaki artan verimiyle eski günlerine döndü. Manisa’da son dönemde rağbet gören pamuk ekimi, İzmir’in Bergama ve Menemen ilçelerinde de büyük alanlara ekildi. İzmir’de geçen yıl 248 bin 526 dekar alanda 115 bin 104 ton kütlü pamuk üretimi yapıldı. Üretimde 70 bin 893 dekarla Bergama, 62 bin dekarla Menemen ve 55 bin 650 dekarla Torbalı ilçeleri öne çıktı. Bu sezon özellikle Bergama ve Menemen bölgelerinde yağışın iyi olması pamukta üretim alanını da artırdı. Hasadın sürdüğü ovalarda ortalama verimin dekara başına 463 kilogram olması ön görülüyor. Tarlada makinelerle toplanan ve lif kalitesiyle dikkati çeken Ege pamuğu, bölgedeki çırçır fabrikalarında işlendikten sonra iplik fabrikalarına gönderilecek.

Son tüketim tarihi geçmiş 2 ton lokum ele geçirildi Son tüketim tarihi geçmiş 2 ton lokum ele geçirildi

Kaynak: Haber merkezi