Çılbır, yoğurt ve poşe yumurtanın mükemmel uyumuyla hazırlanan, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen nefis bir lezzettir. Hem pratik hem de protein açısından zengin bu tarif, kahvaltı ve hafif öğünler için ideal bir seçenektir. İşte klasik çılbır tarifi:
Malzemeler
2 adet yumurta
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
Yoğurt sosu için:
1 su bardağı süzme yoğurt
1 diş sarımsak
Tuz
Tereyağlı sos için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı
Yoğurdu bir kaseye alın, ezilmiş sarımsak ve tuz ekleyerek karıştırın.
Derin bir tencerede suyu kaynatın, içine sirke ve tuzu ekleyin.
Yumurtaları tek tek bir kaseye kırın ve kaynayan suya yavaşça bırakın. 3-4 dakika pişirip kevgirle alın.
Yumurtaları yoğurdun üzerine yerleştirin.
Tavada tereyağını eritip pul biber ekleyin ve kızdırın. Yumurtaların üzerine gezdirin.
Sıcak servis yaparak bu enfes lezzetin tadını çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun!