Ahtapot, deniz mutfağının en değerli ve lezzetli yiyeceklerinden biridir. Hem sağlıklı hem de oldukça lezzetli olan ahtapot, farklı pişirme yöntemleriyle sofralarımıza çeşitlilik katıyor. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz en lezzetli 5 ahtapot tarifi:
1. Ahtapot döner tarifi
Malzemeler:
- 1 orta boy ahtapot (temizlenmiş)
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- Yarım limonun suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tahta şişler (veya döner ocağı var ise onun şişi)
Yapılışı:
- Ahtapotu iyice temizleyip parçalara ayırın ve birkaç saat sirkeli suda bekletin ya da kaynar suda hafifçe haşlayın.
- Zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş sarımsak, kırmızı biber, tuz ve karabiberi karıştırarak bir marine sosu hazırlayın. Ahtapotları bu sosun içine ekleyip en az 2-3 saat buzdolabında marine edin.
- Marine edilmiş ahtapotları şişlere dizin ve döner ocağında veya fırında pişirin.
- İnce dilimler halinde kesip, lavaş veya pide arasında soğan, domates, marul gibi garnitürlerle servis edin.
2. Ahtapotlu pilav tarifi
Malzemeler:
- 100 gr soğan
- 2 diş sarımsak
- 150 gr kırmızı biber
- 100 gr sızma zeytinyağı
- 350 gr pişmiş ahtapot
- 100 gr ezilmiş domates
- 50 gr pişmiş nohut
- 50 gr pişmiş bezelye
- Tuz, kırmızı biber ve defne yaprağı
- 500 gr su ve 200 gr yuvarlak pirinç
Yapılışı:
- Soğan, sarımsak ve kırmızı biberi doğrayıp zeytinyağında kavurun.
- Domates, tuz, kırmızı biber ve defne yaprağını ekleyip 5 dakika pişirin.
- Suyu, ahtapotu, nohutu ve bezelyeyi ekleyin, ardından pirinci ilave edip 15 dakika pişirin.
- Pilavı 3 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.
3. Ahtapotlu salata sosu
Malzemeler:
- 2 pişmiş ahtapot bacağı
- 1/2 yeşil biber
- 1/2 kırmızı biber
- 1/2 tatlı kırmızı frenk soğanı
- 2 yemek kaşığı rendelenmiş tatlı ve ekşi havuç
- 50 gr sızma zeytinyağı
- 15 gr elma sirkesi
- Tuz
Yapılışı:
- Ahtapotu doğrayıp sebzeleri ince ince doğrayın.
- Zeytinyağı, sirke ve tuzu karıştırıp sos hazırlayın.
- Ahtapotları sebzelerle karıştırın, üzerine hazırladığınız sosu dökün.
- Karıştırıp soğuk servis yapın.
4. Ahtapotlu sahan patates tarifi
Malzemeler:
- 150 gr zeytinyağı
- 600 gr patates
- 2-3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tatlı kırmızı biber
- 500 gr su
- 300 gr pişmiş ahtapot
- Pul tuz
Yapılışı:
- Patatesleri, suyu ve tuzu bir kaba ekleyin, ardından ahtapotu üzerine yerleştirip pişirin.
- Yağı ve sarımsağı bir tavada ısıtıp, kırmızı biberle birlikte patateslerle karıştırın.
- Servis tabağına koyup üzerine pişmiş ahtapotu yerleştirin, pul tuz ve kırmızı biberle süsleyin.
5. Mayonezli ızgara ahtapot tarifi
Malzemeler:
- 500 gr pişmiş ahtapot
- Zeytinyağı
- Tuz
- Mayonez için: 1 yumurta, 200 gr zeytinyağı, sirke
- Mojo sosu için: 2 diş sarımsak, 1 kırmızı biber, kimyon, sirke ve zeytinyağı
Yapılışı:
- Mayonezi hazırlayın: Yumurtayı, sirkeyi ve tuzu bir kaba koyup zeytinyağını azar azar ekleyin ve emülsiyonlaşmasını sağlayın.
- Mojo sosunu hazırlayın: Sarımsak, biber, kimyon, sirke ve zeytinyağını karıştırıp bir macun haline getirin.
- Ahtapotları yağda kızartıp, üzerine mayonez ve mojo sosu ekleyin.
- Tabakta servis edin.
Kaynak: HABER MERKEZİ