Ahtapot, deniz mutfağının en değerli ve lezzetli yiyeceklerinden biridir. Hem sağlıklı hem de oldukça lezzetli olan ahtapot, farklı pişirme yöntemleriyle sofralarımıza çeşitlilik katıyor. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz en lezzetli 5 ahtapot tarifi:

1. Ahtapot döner tarifi

Ahtapot Döneri

Malzemeler:

  • 1 orta boy ahtapot (temizlenmiş)
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • Yarım limonun suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tahta şişler (veya döner ocağı var ise onun şişi)

Yapılışı:

  1. Ahtapotu iyice temizleyip parçalara ayırın ve birkaç saat sirkeli suda bekletin ya da kaynar suda hafifçe haşlayın.
  2. Zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş sarımsak, kırmızı biber, tuz ve karabiberi karıştırarak bir marine sosu hazırlayın. Ahtapotları bu sosun içine ekleyip en az 2-3 saat buzdolabında marine edin.
  3. Marine edilmiş ahtapotları şişlere dizin ve döner ocağında veya fırında pişirin.
  4. İnce dilimler halinde kesip, lavaş veya pide arasında soğan, domates, marul gibi garnitürlerle servis edin.

2. Ahtapotlu pilav tarifi

Ahtapotlu Pilav-1

Rus askeri uydusu Kosmos-2553, iki yıl aradan sonra yörüngesini değiştirdi Rus askeri uydusu Kosmos-2553, iki yıl aradan sonra yörüngesini değiştirdi

Malzemeler:

  • 100 gr soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 150 gr kırmızı biber
  • 100 gr sızma zeytinyağı
  • 350 gr pişmiş ahtapot
  • 100 gr ezilmiş domates
  • 50 gr pişmiş nohut
  • 50 gr pişmiş bezelye
  • Tuz, kırmızı biber ve defne yaprağı
  • 500 gr su ve 200 gr yuvarlak pirinç

Yapılışı:

  1. Soğan, sarımsak ve kırmızı biberi doğrayıp zeytinyağında kavurun.
  2. Domates, tuz, kırmızı biber ve defne yaprağını ekleyip 5 dakika pişirin.
  3. Suyu, ahtapotu, nohutu ve bezelyeyi ekleyin, ardından pirinci ilave edip 15 dakika pişirin.
  4. Pilavı 3 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.

3. Ahtapotlu salata sosu

Salata Sosu Içinde Ahtapot

Malzemeler:

  • 2 pişmiş ahtapot bacağı
  • 1/2 yeşil biber
  • 1/2 kırmızı biber
  • 1/2 tatlı kırmızı frenk soğanı
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş tatlı ve ekşi havuç
  • 50 gr sızma zeytinyağı
  • 15 gr elma sirkesi
  • Tuz

Yapılışı:

  1. Ahtapotu doğrayıp sebzeleri ince ince doğrayın.
  2. Zeytinyağı, sirke ve tuzu karıştırıp sos hazırlayın.
  3. Ahtapotları sebzelerle karıştırın, üzerine hazırladığınız sosu dökün.
  4. Karıştırıp soğuk servis yapın.

4. Ahtapotlu sahan patates tarifi

Ahtapot Ile Sahanda Patates

Malzemeler:

  • 150 gr zeytinyağı
  • 600 gr patates
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tatlı kırmızı biber
  • 500 gr su
  • 300 gr pişmiş ahtapot
  • Pul tuz

Yapılışı:

  1. Patatesleri, suyu ve tuzu bir kaba ekleyin, ardından ahtapotu üzerine yerleştirip pişirin.
  2. Yağı ve sarımsağı bir tavada ısıtıp, kırmızı biberle birlikte patateslerle karıştırın.
  3. Servis tabağına koyup üzerine pişmiş ahtapotu yerleştirin, pul tuz ve kırmızı biberle süsleyin.

5. Mayonezli ızgara ahtapot tarifi

Mayonezli Izgara Ahtapot

Malzemeler:

  • 500 gr pişmiş ahtapot
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Mayonez için: 1 yumurta, 200 gr zeytinyağı, sirke
  • Mojo sosu için: 2 diş sarımsak, 1 kırmızı biber, kimyon, sirke ve zeytinyağı

Yapılışı:

  1. Mayonezi hazırlayın: Yumurtayı, sirkeyi ve tuzu bir kaba koyup zeytinyağını azar azar ekleyin ve emülsiyonlaşmasını sağlayın.
  2. Mojo sosunu hazırlayın: Sarımsak, biber, kimyon, sirke ve zeytinyağını karıştırıp bir macun haline getirin.
  3. Ahtapotları yağda kızartıp, üzerine mayonez ve mojo sosu ekleyin.
  4. Tabakta servis edin.

Kaynak: HABER MERKEZİ