Ege Denizi'nde ocak ayının sonundan itibaren etkili olan sismik hareketlilik, uzmanların tabiriyle bir "deprem fırtınasına" dönüşmüştü.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaşanan bu yoğun depremler serisinin sona yaklaştığını açıkladı. Bölgede son 20 gün içinde yaklaşık 3 bin deprem kaydedilirken, son günlerde sarsıntıların sayısında belirgin bir azalma olduğu gözlemlendi.

 "Deprem fırtınasının son aşamasına geldik"

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'nde Santorini Adası yakınlarında 28 Ocak'ta başlayan depremlerin zamanla artarak bir "deprem fırtınasına" dönüştüğünü ifade etti. Sözbilir, süreç hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Başlangıçta iki, üç, dört büyüklüğünde depremler oldu. Sonra 8 tane 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Zaman içinde bir çan eğrisi oluştu ve şu anda bu eğrinin son aşamasına geldik. Günlük ortalama 400 depremden 10-15 depreme düştü. Bu da ilk deprem fırtınasının tamamlandığını gösteriyor."

Ekrem İmamoğlu görevden uzaklaştırıldı! Ekrem İmamoğlu görevden uzaklaştırıldı!

Büyük deprem riski var mı?

Bölgede yaşanan son 5,1 büyüklüğündeki depreme dikkat çeken Sözbilir, Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliğin tamamen durmadığını ancak büyük bir deprem beklentisi için kesin bir öngörüde bulunmanın zor olduğunu belirtti. Zaman zaman bu tür sarsıntıların yaşanabileceğini ifade eden Sözbilir, vatandaşların deprem farkındalığını koruması gerektiğini vurguladı.

Ege Denizi, geçmişte de benzer deprem serilerine sahne olmuş bir bölge. Uzmanlar, bölgenin fay hatları açısından aktif olduğunu hatırlatarak, sarsıntıların takibinin devam edeceğini belirtiyor.

Kaynak: AA