Güney California Üniversitesi’nden bilim insanları, yaygın olarak kullanılan düşük kalorili tatlandırıcı sukralozun, beyinde iştahı ve vücut ağırlığını düzenleyen hipotalamus bölgesinde aktiviteyi artırdığını ortaya koydu. MRI taramaları, kan testleri ve açlık anketleriyle desteklenen araştırma, özellikle obez bireylerde bu etkinin daha belirgin olduğunu gösterdi.

Yetişkinler neden anne sütü içiyor? İşte bilim dünyasını ikiye bölen yeni trend Yetişkinler neden anne sütü içiyor? İşte bilim dünyasını ikiye bölen yeni trend

Araştırma, 75 gönüllü katılımcı üzerinde yürütüldü. Katılımcılara sırayla sukraloz içeren içecekler, şekerli içecekler ve sade su verildi. Her tüketim sonrası beyin aktiviteleri izlendi. Elde edilen bulgular, sukralozun, beynin motivasyon ve karar alma gibi süreçlerini yöneten bölgelerle hipotalamus arasındaki bağlantıyı artırdığını gösterdi.

Araştırma olumsuz sonuç verdi

Araştırmanın başyazarı Dr. Kathleen Alanna Page, tatlandırıcıların beyin üzerinde "uyumsuz" bir etki yarattığını ifade ederek, “Vücut, sukralozdan kalori beklerken bunu alamıyor. Bu da beyni daha fazla yiyecek ve tatlı istemeye yönlendiriyor” dedi.

Ayrıca çalışmada, sukralozun şekerli içeceklerin aksine, iştahı bastıran hormonların üretimini tetiklemediği de tespit edildi. Bu durumun, özellikle obezite riski taşıyan bireylerde daha güçlü bir etki yarattığı ve uzun vadede kilo alımına neden olabileceği düşünülüyor.

Araştırma, tatlandırıcıların masum alternatifler olmadığını ve beslenme tercihlerinin beyin üzerindeki etkilerinin daha derinlemesine incelenmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Kaynak: DHA