Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Elif Öksüz Odabaşı, iklim değişikliği ile mücadelede beslenme alışkanlıklarının kritik bir rol oynadığını belirterek, karbon salınımını azaltan ve sağlıklı bir diyet için önerilerini paylaştı.
Daha fazla bitkisel besin tüketin
Odabaşı, diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerinin önlenmesinde bitkisel besinlerin önemine dikkat çekti. Kurubaklagiller, yağlı tohumlar, meyve ve salatalarla zenginleştirilen bitkisel protein kaynaklarının günlük beslenmeye dahil edilmesini önerdi. "Bitkisel proteinleri sofralarda artırarak hem lezzeti hem besleyiciliği yükseltebilirsiniz" dedi.
Et, süt ve yumurtada dengeyi koruyun
Sürdürülebilir beslenmede hayvansal ürünlerin azaltılmasının temel olduğunu vurgulayan Odabaşı, tamamen dışlamaktansa dengeli ve esnek bir tüketim modelinin daha uygulanabilir olduğunu söyledi. Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre yetişkinlerin haftada 2-3 kez kırmızı et, haftada 2-3 kez kurubaklagil ve her gün 2-3 porsiyon süt ve süt ürünü tüketmesi öneriliyor.
Gıda israfını önleyin
Odabaşı, her yıl üretilen gıdanın yüzde 17’sinin israf edildiğini belirterek, yiyecek israfının sera gazı salınımına da katkı sağladığını aktardı. Muzları kek veya pankek yapımında kullanmak, bayat ekmekleri galeta unu veya tatlı olarak değerlendirmek gibi önerilerle hem ev ekonomisine katkı sağlanabileceğini hem de doğaya karşı sorumluluk alınabileceğini ifade etti.





