Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla iş yerlerinde psikolojik tacizin (mobbing) önlenmesine yönelik düzenlemeleri içeren genelge, Resmî Gazete’de yayımlandı. Genelgeyle birlikte çalışanların mobbinge karşı korunması ve bu tür vakalarla etkin mücadele edilmesi için yeni tedbirler getirildi.

Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu yeniden yapılandırıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu yeniden oluşturuldu. Kurul; Adalet Bakanlığı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Kamu Denetçiliği Kurumu, Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve sendika temsilcilerinin de katılımıyla toplanarak mobbingle mücadeleye yönelik politikalar belirleyecek.

İş yerlerinde önleyici politikalar uygulanacak

İşveren ve yöneticiler, mobbingle mücadelede önleyici ve koruyucu politikalar geliştirmekle yükümlü olacak. İş yerlerinde çalışanların maruz kaldığı psikolojik taciz vakaları titizlikle incelenecek, başvuru süreçleri gizlilik esasına göre yürütülecek.

Mobbing mağdurları için başvuru mekanizmaları açık

Psikolojik tacize uğrayan çalışanlar, kurumlarına başvurabileceği gibi Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu ve ALO 170 hattı aracılığıyla da şikâyette bulunabilecek.

Farkındalık artırılacak, eğitimler düzenlenecek

İlgili kurumlar, iş yerlerinde psikolojik taciz konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapacak. Toplu iş sözleşmelerine mobbingle ilgili koruyucu hükümler eklenerek çalışan hakları güvence altına alınacak. Yayımlanan genelgeyle, 2011/2 sayılı önceki düzenleme yürürlükten kaldırıldı. Tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarının genelgeye uygun hareket etmesi ve alınan kararları titizlikle uygulaması istendi.

İfadeleri alınan şüpheliler sağlık kontrolünden geçiriliyor İfadeleri alınan şüpheliler sağlık kontrolünden geçiriliyor

Yayımlanan genelgede şu ifadelere ye verildi:

Çalışanların motivasyonunun artırılması, hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülmesi, sağlıklı, güvenli ve barışçıl bir çalışma ortamının oluşturulması, kapsayıcı ve sürdürülebilir İstihdamın sağlanması İle toplumsal refahın artırılması amacıyla; çalışanların İş yerlerinde kasıtlı ve sistematik olarak belirli bir süre aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedeIenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve benzeri şekillerde ortaya çıkan psikolojik tacizin önlenmesi elzemdir.

Bu kapsamda iş yerlerinde psikolojik tacize maruz kalan tüm çalışanlar ilgili mevzuatında yer alan usullere göre çalıştıkları kurum ya da kuruluşa, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu'na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi (ALO 170) aracılığıyla veya doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ya da Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na ve Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvurularını iletebilecek.

Kaynak: Haber Merkezi