İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nin liderliğinde yapılan bir araştırma, insanların ağızlarındaki bakterilerin yaşlandıkça beyin fonksiyonlarıyla ilgili ipuçları sunduğunu ortaya koydu. Araştırmada, bazı bakteri türlerinin iyi hafıza ve dikkatle ilişkili olduğu, diğerlerinin ise Alzheimer gibi beyin hastalıklarının riskini artırabileceği tespit edildi.
Alzheimer’ı tahmin etmek mümkün mü?
Araştırmaya göre, ağız sağlığındaki bazı bakteriler, Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların erken belirtilerini gösterebilir. Dr. Joanna L'Heureux, "Sorun yaşamaya başlamadan ya da teşhis için doktora gitmeden önce bile Alzheimer geninizi tahmin etme potansiyeline sahip olabiliriz" dedi. Çalışma henüz erken aşamalarda olsa da, doktorlar bu bulguları değerlendirirken, yeşil yapraklı sebzeler gibi sağlıklı gıdaların, ağızdaki bakterilerin dengesini nasıl etkilediğini incelemeye devam ediyorlar.
Bakteriler beyin fonksiyonlarını etkiliyor
Çalışmaya katılan uzmanlardan Prof. Anne Corbett, bu araştırmanın etkilerinin çok büyük olduğunu belirtti. "Bazı bakteriler beyin işlevlerini desteklerken, diğerleri beyin fonksiyonlarının gerilemesine yol açıyor. Ağızdaki bakteri dengesini değiştirecek tedaviler, bunamanın önlenmesinde çözümün bir parçası olabilir" dedi.
Sağlıklı beslenme, beyin sağlığını destekleyebilir
Çalışmada, ağızlarında Neisseria ve haemofil bakterileri bulunan bireylerin daha iyi hafıza ve dikkat becerilerine sahip olduğu gözlemlendi. Diğer yandan, Porphyromonas bakterisi bulunan bireylerde hafıza sorunları gözlendi. Araştırma ayrıca, düşük nitrat seviyeleriyle ilişkili olan Prevotella bakterisinin Alzheimer genini taşıyan bireylerde daha sık görüldüğünü ortaya koydu. Uzmanlar, bu tür bakterilerin etkilerini azaltmak için kırmızı pancar, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesini öneriyor.
Ağız hijyeninde değişiklikler, beyin sağlığını korumaya yardımcı olabilir
Dr. L'Heureux, sağlıklı beslenmenin beyin sağlığını korumadaki rolüne dikkat çekti. "Alkol ve şekerli işlenmiş gıdalardan kaçınmak, yeşil yapraklı sebzeler gibi besinlerle zenginleştirilmiş bir diyet uygulamak önemli. Bu, beyin fonksiyonlarınızı desteklemeye yardımcı olabilir" şeklinde konuştu. Ağız hijyeninin, bunama gibi nörolojik hastalıkları önlemekte önemli bir etken olabileceği vurgulandı.