Sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz nefis bir sofra kurmaya ne dersiniz? Bugün sizlere Osmanlı mutfağından izler taşıyan Cennet Çorbası, yöresel lezzet İzmir Köfte, yanında mis gibi Zerdeçallı Şehriyeli Pirinç Pilavı ve tatlı olarak farklı aromasıyla Haşhaşlı Revani tarifleriyle dolu harika bir menü sunuyorum.
Cennet çorbası tarifi
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay bardağı badem (kabuksuz, ince doğranmış)
- 4 su bardağı süt
- 2 su bardağı tavuk suyu
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
- Tereyağını eritip unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
- Doğranmış bademleri ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
- Sütü ve tavuk suyunu ekleyerek sürekli karıştırarak kaynatın.
- Kıvam aldıktan sonra tuz ve karabiber ekleyerek sıcak servis edin.
İzmir Köfte tarifi
Malzemeler:
- 500 g kıyma
- 1 soğan (rendelenmiş)
- 2 dilim bayat ekmek içi
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı kimyon, karabiber, tuz
- 3 patates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Sosu İçin:
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 domates (rendelenmiş)
- 1 su bardağı sıcak su
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
- Kıyma, soğan, yumurta, ekmek içi ve baharatları yoğurup köfteler şekillendirin.
- Patatesleri halka şeklinde doğrayıp kızartın.
- Köfteleri de hafifçe kızartıp fırın kabına patateslerle dizin.
- Salçalı sosu hazırlayıp üzerine dökün, 180°C’de 20 dakika pişirin.
Zerdeçallı şehriyeli pirinç pilavı
Malzemeler:
- 1 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı arpa şehriye
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 2 su bardağı sıcak su
- Tuz
Yapılışı:
- Pirinci yıkayıp süzün.
- Tereyağında şehriyeyi kavurun, pirinci ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
- Zerdeçal ve sıcak suyu ekleyip kısık ateşte pişirin.
Haşhaşlı revani tatlısı
Malzemeler:
- 3 yumurta
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı haşhaş
- 1,5 su bardağı irmik
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
Şerbeti İçin:
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker
- 2-3 damla limon suyu
Yapılışı:
- Yumurta ve şekeri çırpın, ardından sıvı malzemeleri ekleyin.
- Un, irmik, haşhaş ve kabartma tozunu ekleyerek karıştırın.
- Yağlanmış tepsiye döküp 180°C’de 30 dakika pişirin.
- Şerbeti hazırlayıp soğutun, tatlı sıcakken dökün.
Kaynak: Haber Merkezi