İzmir’in ulaşım sorunlarına kalıcı çözümler getirmek amacıyla başlatılan Buca Metrosu projesi, büyük bir hızla ilerliyor. Bu önemli hattın ilk etabı 2026 yılında tamamlanacak ve 2027 yılı itibarıyla yolcu taşımacılığına başlanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla yürüttüğü projede, tünel kazılarında önemli aşamalar kaydedildi. Dört tünel açma makinesi eş zamanlı olarak çalışarak 13,5 kilometrelik güzergahın büyük kısmını tamamladı.
Metro hattında toplam kaç durak olacak?
Şehirdeki en yoğun ilçelerden Buca’daki toplu taşıma sistemini rahatlatacak bu metro hattının durakları merak ediliyordu. İşte Buca Metrosu’nun durakları:
1. Üçyol
2. Zafertepe
3. Bozyaka
4. General Asım Gündüz
5. Şirinyer (İZBAN ile entegrasyon sağlanacak)
6. Buca Belediyesi
7. Kasaplar Meydanı
8. Hasanağa Bahçesi
9. Dokuz Eylül Üniversitesi (240 araçlık otopark bulunacak)
10. Buca Koop
11. Çamlıkule
Her durağın bulunduğu bölge ve çevresine etkileri
Bu hattın tamamlanması, İzmir’in ulaşım altyapısını önemli ölçüde güçlendirecek. Duraklar, özellikle bölgedeki trafik yoğunluğunu hafifletmeye yardımcı olurken, yerleşim alanlarının gelişimine de katkı sağlayacak. Buca Metrosu’nun, Üçyol İstasyonu’nda Narlıdere-Bornova Evka 3 hattı ile, Şirinyer İstasyonu’nda ise İZBAN hattı ile entegre olması, toplu taşımada ulaşımın daha verimli olmasını sağlayacak. Bu entegrasyon sayesinde, bölgedeki toplu taşıma ağları birbirine entegre hale gelecek ve şehir içi ulaşımda büyük bir rahatlama sağlanacak.
Hangi semtler en çok fayda sağlayacak?
Buca’nın İzban ile Karşıyaka hattına bağlı olmasının ardından. Konak, Narlıdere ve Bornova’ya bağlanmasının ardından tüm bu ilçelere ulaşım kolaylaşacak. Özellikle Şirinyer, Bozyaka ve Çamkule’nin merkeze ve diğer ilçeleri ulaşımının hızlı olması ile Buca’nın kültür, sanat ve iş dünyası çok olumlu etkilenecek.
Buca Metrosu'nda sürücüsüz trenler çalışacak
Buca Metrosu, tamamen otomatik ve sürücüsüz trenler ile çalışacak. Bu sistem, İzmir için önemli bir yenilik olarak öne çıkacak. Proje kapsamında, 2027 yılı itibarıyla toplam 16 setten oluşan 108 metro aracı hizmete girecek. Tren alımları için ise 2025 yılında ihaleye çıkılacak. Ayrıca, hattın bakım ve işletme süreçlerini kesintisiz devam ettirebilmek için 80 bin metrekarelik bir depo merkezi inşa edilecek. Bu alan, bakım atölyeleri ve idari ofislerle donatılacak.
İlk Etap 2026’da tamamlanacak
Buca Metrosu’nun ilk etabı, Üçyol ile Şirinyer arasındaki hattın 2026 yılı Haziran ayında tamamlanması bekleniyor. Proje bölgedeki yaşamı kısa vadede etkileyebilecek geçici rahatsızlıklar yaratabilir ancak tamamlandığında İzmir’in ulaşım altyapısına ciddi bir katkı sağlayacak. Bu proje, İzmir’in trafik yükünü hafifleterek şehri daha yaşanabilir hale getirecek.
Buca Metrosu’nun maliyeti ne kadar olacak?
Buca Metrosu, 450 milyon Euro’luk bir bütçe ile hayata geçiriliyor ve İzmir’in ulaşım altyapısını modernize ederek, şehir içi trafiği büyük ölçüde hafifletecek. Bu projeyle birlikte İzmir, daha hızlı, güvenli ve verimli bir metro sistemine kavuşacak.